Διεθνές Βραβείο «Νίκου Καζαντζάκη» θεσπίζει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, καθώς φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τον θάνατο του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα. Ο διαγωνισμός αφορά, σε πρώτη φάση, τη συγγραφή διδακτορικής διατριβής, μελέτης ή ερευνητικής εργασίας, αλλά και ποίησης, δοκιμίου, πεζού, εμπνευσμένων από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Το βραβείο θα απονεμηθεί στον νικητή, ή τη νικήτρια ομάδα, τον Οκτώβριο του 2013.

Οι ενδιαφερόμενοι - ανεξαρτήτου εθνικότητας, ηλικίας και τόπου διαμονής- καλούνται να υποβάλουν ως το τέλος Απριλίου το έργο τους, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις είκοσι σελίδες, και το οποίο θα πρέπει να είναι γραμμένο στην ελληνική ή την γαλλική ή την ιταλική ή την ισπανική γλώσσα.

«Πρόκειται για μία από τις δράσεις της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με αφορμή τον εορτασμό των 55 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή», τόνισαν τα μέλη του Ελληνικού τμήματος της Εταιρείας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Συντονιστικής της Επιτροπής, Γιώργο Στασινάκη.

Την ερχόμενη χρονιά, ευελπιστούν, ο διαγωνισμός να επεκταθεί και στην καλλιτεχνική δημιουργία (ντοκιμαντέρ, μουσική, εικαστικά, με έμπνευση από το έργο του Καζαντζάκη).

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που έχει συσταθεί με υπουργική απόφαση από το 2010 και σκοπό να επανεκδώσει με σύγχρονο και εμπλουτισμένο τρόπο τα έργα του Καζαντζάκη, έχει αναστείλει το έργο της έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που υπέβαλε ο Πάτροκλος Σταύρου, κληρονόμος του έργου του Ν. Καζαντζάκη, με αίτημα να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση. Η δίκη αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: naftemporiki.gr