Ανασκαφή στη γνωστή μας από τη Βίβλο, κοιλάδα του Ηλά, όπου έλαβε χώρα η μυθική μάχη του Δαβίδ με τον Γολιάθ πρόκειται να αρχίσουν αυτό το καλοκαίρι αρχαιολόγοι του Sonia and Marco Nadler Institute of Archaeology του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Η ανασκαφή εντοπίζεται στην θέση της πόλης του βασιλείου του Ιούδα Αζήκα, η οποία στη Βίβλο αναφέρεται ως ένα ισχυρό, μεθοριακό προπύργιο που δέσποζε στην κοιλάδα. Συγκεκριμένα η πόλη βρισκόταν στα σύνορα της χώρας των Φιλισταίων, σε μια στρατηγική θέση, τόσο για στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο και για το εμπόριο. Ο ασσύριος βασιλιάς Σεναχερίμπ μάλιστα, είχε περιγράψει την Αζήκα ως μία «αετοφωλιά… με πύργους που ορθώνονται στον ουρανό σαν σπαθιά»! Αυτή η σημαντική πόλη λοιπόν θεωρείται ότι μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ιστορικά ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη του βασιλείου του Ιούδα, τη σχέση του με τους γείτονές του και τον πολιτισμό του.

«Θέτουμε ερωτήματα για την ιστορία της Ιουδαίας ερευνώντας το ακρότατο δυτικό της όριο», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ Oded Lipschits, επισημαίνοντας ότι η Γκαθ των Φιλισταίων βρισκόταν μόλις λίγα χιλιόμετρα στα δυτικά της Αζήκα. Η θέση δηλαδή προσφερόταν άριστα ως σκηνικό για την ανάπτυξη της ιστορίας του Δαβίδ και του Γολιάθ, καθώς ήταν πραγματικά ένα σημείο συνάντησης δύο διαφορετικών πολιτισμών. Εξάλλου η Αζήκα ήταν και η πύλη για το βασίλειο των Ιουδαίων καθώς αφού βρισκόταν κατά μήκος της κυρίας οδού που οδηγούσε από τις ακτές στους λόφους της Ιουδαίας, στην καρδιά του κράτους. Αυτή ακριβώς η στρατηγική της θέση αλλά και ο φυσικός της πλούτος _ στοιχεία που την έκαναν να ανθεί επί χιλιετίες_ ήταν και ο λόγος των πολλών εχθρικών επιδρομών εναντίον της.

Το 701 π. Χ. η πόλη κατακτήθηκε τελικώς από τους Ασσύριους και το 586 π. Χ. από τους Βαβυλώνιους. Στα στρώματα τη καταστροφής της λοιπόν οι αρχαιολόγοι αναζητούν σήμερα σημαντικά ευρήματα που άφησαν οι κάτοικοί της και ο πόλεμος.

Πηγή: tovima.gr