Δυσκολεύομαι να φανταστώ ιδανικότερο χώρο για μια παράσταση με θέμα τον Μεσοπόλεμο από το σπίτι-μουσείο του ζεύγους Κατακουζηνού, το κατεξοχήν «καταφύγιο» της γενιάς του ’30. Μετά την επιτυχημένη «Πόλη-κράτος» την περασμένη άνοιξη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η ομάδα Κανιγκούντα επανέρχεται με τη νέα της site specific ιστορικο-πολιτική περφόρμανς «Μεσοπόλεμος: εικασίες για τη μελαγχολία του σήμερα» στο διασημότερο house museum της Αθήνας.

Θα διαβούμε, λοιπόν, τις συγκλονιστικές πόρτες, ζωγραφισμένες από τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, και θα καθίσουμε ανάμεσα στα έργα του Σαγκάλ και του Πικάσο, ενώ κάποιες σκηνές θα δούμε να διαδραματίζονται στο μπαλκόνι με θέα την πλατεία Συντάγματος.  

Όπως επισημαίνει η δραματουργός και σκηνοθέτις του «Μεσοπολέμου», Μαρία Μαγκανάρη: «στην παράστασή μας, η μεσσιανική φωνή του Ανδρέα Εμπειρίκου θα αντιμετωπίσει τους πολιτικούς λόγους του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, ενώ κινούμενες εικόνες του τότε θα προσπαθήσουν να βγουν από το πανί, πίνακες ζωγραφικής θα επιχειρήσουν -μέσω των ζωντανών σωμάτων των ηθοποιών- να γίνουν τρισδιάστατοι και η μουσική θα πάρει φόρα από το 1922, θα διατρέξει σχεδόν έναν αιώνα και θα φτάσει τελικά στο 2012».

Παίζουν οι: Σύρμω Κεκέ, Ευθύμης Θέου, Θανάσης Δόβρης, Ανθή Ευστρατιάδου, Μαίρη Λούση, Μαριάννα Τζανή (avant premiere: 1/3).


πηγή: athinorama.gr