Τη δυσκολία επιβίωσης στις παραγκουπόλεις του κόσμου, όπου ζουν πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι, καταγράφει ο φακός διάσημων φωτογράφων σε έκθεση που συνδιοργανώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.   Το διεθνές πρότζεκτ «Urban Survivors» είναι μια multimedia παρουσίαση πέντε παραγκουπόλεων στον κόσμο, όπου η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, λειτουργεί προγράμματα.   

Στη φωτογραφική έκθεση που εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 11 Μαρτίου, με διάρκεια έως τις 18 Μαρτίου, παρουσιάζονται συγκλονιστικά στιγμιότυπα ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις στο Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Κένυα, τη Νότιο Αφρική και την Αϊτή, τα οποία υπογράφουν φωτογράφοι του πρακτορείου NOOR. 

Τα ενσταντανέ της Αλεξάνδρα Φατσίνα, του Στάνλεϊ Γκριν, του Φραντσέσκο Τζιτζόλα, του Πεπ Μπόνετ και του Τζον Λοουενστέιν φέρνουν στο φως τις κρίσιμες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες των κατοίκων τους και δείχνουν πώς οι ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο για επιβίωση και καλύτερο αύριο, μετατρέπονται σε ένα εφιάλτη βίας, ασθενειών, φόβου, αποκλεισμού και διακρίσεων.   

«Η περιοχή μου είναι πολύ υποβαθμισμένη. Οι νέοι δεν έχουν εναλλακτικές. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σπάνιο. Κάθε στιγμή συμβαίνει μια συμφορά. Ζούμε σε μπαζωμένα ρέματα και σε σημεία που είναι αδύνατον να ζήσει κανείς. Υπάρχει κλίμα βίας παντού γύρω μας. Ήδη, από το απόγευμα είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσεις έξω» είναι η μαρτυρία της 19χρονης Ντίνα, στην Αϊτή.  

«Μαζεύω ανακυκλώσιμα πράγματα που οι άνθρωποι πετάνε. Στο τέλος της ημέρας τα πουλάω και βγάζω λεφτά για να φάω. Στην πατρίδα μου, τη Ζιμπάμπουε, ήμουν πτυχιούχος δικηγόρος. Τώρα, όμως, πρέπει να επιβιώσω, πράγμα που δεν είναι εύκολο, αφού το πτυχίο μου είναι ξένο και είμαι σε διαδικασία αίτησης ασύλου» αναφέρει ο 41χρονος Βούζι, που ζει στο Γιοχάνεσμπουργκ.  

 
πηγή: tanea.gr