Την έκθεση με τίτλο «Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα» - που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία- εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη στενή συνάφεια μεταξύ μουσικής παιδείας και δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης.

Η έκθεση προσεγγίζει τη μουσική ως στοιχείο παιδείας που ενδυναμώνει τους θεσμούς της δημοκρατίας και της συμμετοχής στα κοινά. Στην κλασική Αθήνα πίστευαν ότι ο τρόπος εκτέλεσης της μουσικής ακολουθεί αλλά και επηρεάζει τους νόμους του κράτους, καθώς και την εξέλιξη της κοινωνικής ζωής.

Τρεις είναι οι ενότητες που διαμορφώνουν την έκθεση: η πρώτη παρουσιάζει τους ήρωες Θησέα, Ηρακλή, Αχιλλέα και Πάρι ως πρότυπα του μορφωμένου μουσικά ήρωα, στη συνέχεια τη μουσική εκπαίδευση των νέων ως συστατικό της διαμόρφωσης του μελλοντικού Αθηναίου πολίτη, και τέλος τη μουσική συνοδεία κατά τη σωματική άσκηση. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις εκδηλώσεις του Δήμου όπου συμμετέχουν οι νέοι της πόλης, τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές - όπως Παναθήναια και Μεγάλα Διονύσια, τους μουσικούς αγώνες και το θέατρο. Τέλος, η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τον μουσικά μορφωμένο Αθηναίο αλλά και τη μορφωμένη Αθηναία.

Την επιστημονική επιμέλεια υπογράφει η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, υπεύθυνη του αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας και Φιλολογικών Πηγών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος οδηγός ενώ κατά τη διάρκεια της θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές.
   

Πληροφορίες

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, εκθεσιακός χώρος, Λεωφ. Αμαλίας 14, Αθήνα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου 2012.

Πηγή: naftemporiki.gr