Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, συζητήσεις, προβολές και διαλέξεις καλλιτεχνών από το Κάιρο, τη Δαμασκό, το Αμάν, τη Βηρυτό, την Τύνιδα, το Λονδίνο και το Παρίσι θα μετατρέψουν για μία εβδομάδα τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σε διεθνή πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτικού στοχασμού.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από 7 έως 11 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Meeting Points, ενός φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης από τον αραβικό κόσμο.

Το Meeting Points πραγματοποιείται σε πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, με πρωτοβουλία του Τάρεκ Αμπού Ελ Φετούχ και του Young Arab Theatre Fund (YATF). 

Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται οι χορογράφοι και χορευτές Σέλμα και Σοφιάν Ουισσί από την Τύνιδα με την on line χορευτική περφόρμανς Heres. Οι κινηματογραφιστές και εικαστικοί καλλιτέχνες Ιωάννα Χατζηθωμά και Χαλίλ Ζορέζ από τη Βηρυτό, η ανεξάρτητη συγγραφέας και σκηνοθέτης από το Κάιρο, Λάιλα Σουλεϊμάν με την περφόρμανς No Time for Art που βασίζεται σε «ημερολόγια, ήχους, κινήσεις, ειδήσεις και οτιδήποτε συνιστά μια επανάσταση».

Οι παραπάνω, μαζί με άλλους ομοτέχνους, παίρνουν μέρος, σε έναν μαραθώνιο περφόρμανς, μονολόγων, αναγνώσεων και χορού στο πλαίσιο του «Meeting Points 6».

Σε αυτό το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι Έλληνες θεατές θα γνωρίσουν, επίσης, τον Σύρο συγγραφέα Μοχάμεντ Αλ Άτταρ, σε έναν μονόλογό-σχόλιο για την βία, από μαρτυρίες συλληφθέντων.

Επίσης, τον σκηνοθέτη Ομάρ Αμπού Σαάντα, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα multimedia σχέδιο, με τίτλο «Look at the streets. this is how hope looks like» σχετικά με το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην οργάνωση και την εξάπλωση των πρόσφατων εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο.

Τις ημέρες του Φεστιβάλ στην Αθήνα, η παλαιστινιακής καταγωγής, διάσημη περφόρμερ Μόνα Χατούμ, θα συζητήσει με τον κριτικό της τέχνης Όκουι Ενβεζόρ ενώ βίντεο με εγκαταστάσεις και περφόμανς, θα παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του επιμελητή, κορυφαίου θεωρητικού και κριτικού τέχνης Όκουι Ενβεζόρ, το Meeting Points 6 επιχειρεί μια ανατομία της «πολιτειακής φαντασίας» προσεγγίζοντας, μεταξύ άλλων, ζητήματα ταυτότητας και ετερότητας, συλλογικής μνήμης και ιστορίας, κοινωνικού αποκλεισμού και πολιτικής ευθύνης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τον αραβικό κόσμο ιστορική συγκυρία.

Το Meeting Points 6 ταξίδεψε τον περασμένο Απρίλιο στη Βηρυτό και το Αμάν. Τον Οκτώβριο μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες. Τελευταίος σταθμός πριν από την Αθήνα ήταν το Βερολίνο.

Συντονισμός καλλιτεχνικού προγράμματος ελληνικής διοργάνωσης: Κάτια Αρφαρά


Πηγή: in.gr