Την περασμένη Τρίτη, ο σκηνοθέτης των δύο πιο επιτυχημένων εισπρακτικά ταινιών όλων των εποχών - Avatar και Τιτανικού- κατάφερε να σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ: να καταδυθεί βαθύτερα από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο Τζέιμς Κάμερον θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό με μια ιστορική αποστολή στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, την Τάφρο των Μαριανών, σε βάθος 11 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού. Σε συνεργασία με τη National Geographic Society, o Κάμερον θα καταδυθεί στο χαμηλότερο σημείο της τάφρου, στο Challenger Deep, κοντά στο Γκουαμ, μέσα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο βαθυσκάφος. Την τάφρο έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα μόνο δύο άνθρωποι: ο Αμερικανός στρατιωτικός Ντον Ουολς και ο Ελβετός ωκεανολόγος Ζακ Πικάρ, οι οποίοι το 1960 καταδύονταν επί πεντέμισι ώρες για να περάσουν μόλις μισή ώρα στον πυθμένα του ωκεανού. Στο μισό αιώνα που μεσολάβησε, κανείς δεν επανέλαβε το τολμηρό εγχείρημα.

Ο Κάμερον θα ταξιδέψει μόνος του μέσα στο σκάφος Deepsea Challenger και σκοπεύει να παραμείνει στην τάφρο επί έξι ώρες, μαγνητοσκοπώντας τα πάντα από τη στιγμή που θα αρχίσει να «χάνεται» κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού. Με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του βαθυσκάφους, θα συλλέξει επίσης ζώα και φυτά που θα συναντήσει στο δρόμο του, καθώς και δείγματα ιζημάτων.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του National Geographic, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ο σκηνοθέτης δεν θα μπορεί καν να τεντώσει τα πόδια του μέσα στην κάψουλα του βαθυσκάφους. Θα είναι «σαν να είσαι στριμωγμένος μέσα σε ένα ασανσέρ που αρχίζει από ένα ζεστό τροπικό δάσος και καταλήγει στο Βόρειο Πόλο μες στα μαύρα μεσάνυχτα», γράφει γλαφυρά ο συντάκτης.

Το Deepsea Challenger πάντως θα μπορεί να καταδυθεί και να αναδυθεί πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τοε σκάφος που χρησιμοποιήθηκε στην αποστολή του 1960. Το σύγχρονο σκάφος μπορεί να αντέξει στην ασύλληπτη πίεση του νερού, η οποία θα αυξάνεται όσο βαθύτερα κινείται ο Κάμερον και όσο περισσότερο παραμένει στο βυθό.

Ο ίδιος είναι λάτρης της περιπέτειας και των υποθαλάσσιων ανακαλύψεων, ενώ έχει μεγάλη εμπειρία στα βαθυσκάφη, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει δεκάδες καταδύσεις, ακόμη και στο ναυάγιο του Τιτανικού. Προχθές καταδύθηκε σε βάθος μεγαλύτερο των 8 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τη μεγάλη αποστολή.

Τα... υποθαλάσσια βήματά του θέλουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να ακολουθήσουν και άλλοι πολυεκατομμυριούχοι λάτρεις της περιπέτειας, όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin και ο Έρικ Σμιντ της Google

Πηγή: naftemporiki.gr