current views are: 1

9 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση15:56

Επαναπατρισμός δύο αρχαιοτήτων από το Μουσείο Getty

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκονται από σήμερα δύο σημαντικές αρχαιότητες, μετά τον επαναπατρισμό τους από το Μουσείο Getty.

Δημοσίευση 15:56’
αρθρο-newpost

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκονται από σήμερα δύο σημαντικές αρχαιότητες, μετά τον επαναπατρισμό τους από το Μουσείο Getty.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκονται από σήμερα δύο σημαντικές αρχαιότητες, μετά τον επαναπατρισμό τους από το Μουσείο Getty. Πρόκειται για δύο τμήματα επιτύμβιου αναγλύφου και μία ενεπίγραφη στήλη. Στο ανάγλυφο, το οποίο ανήκει στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές και το έργο αποτελεί εξαιρετικό δείγμα γλυπτικής αττικού εργαστηρίου του 5ου πΧ αιώνα.  

Η ενεπίγραφη στήλη, που φέρει κείμενο και στις τρεις πλευρές της, είναι ένα ημερολόγιο θυσιών και εορτών που τελούνταν στο Θορικό, στη ΝΑ Αττική, προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων. Χρονολογείται στο 430- 420 πΧ. Η στήλη περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου το 1979.  

Ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων προέκυψε, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Μουσείου J. Paul Getty, James Guno. Σκοπός της συνεργασίας των δύο φορέων είναι η συστηματική ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, η προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η δέσμευση για την αποτροπή της αρχαιοκαπηλίας.   

Οι δύο αρχαιότητες θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια, η ενεπίγραφη στήλη θα μεταφερθεί στο Επιγραφικό Μουσείο. Το επιτύμβιο ανάγλυφο θα επανενωθεί και θα εκτεθεί στο Μουσείο Κανελλοπούλου.