Ένα πανηγύρι χάους, ερωτοτροπιών και ενδοοικογενειακών...δυσλειτουργιών είναι η αγγλική κωμωδία «Τα λάθη μιας νύχτας» (She Stoops to Conquer) η οποία προβάλλεται την Πέμπτη 29 Μαρτίου, στην οθόνη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε απευθείας μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.    Πρόκειται για μια φρέσκια, απολαυστική και εκτονωτική παράσταση την σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Τζέιμι Λόιντ και πρωταγωνιστεί η Κάθριν Κέλι.  

Το έργο- μια από τις δημοφιλέστερες αγγλικές κωμωδίες- πρωτοπαρουσιάστηκε το 1773 και αποτελεί μια άλλη κωμωδία παρεξηγήσεων, σύγχισης ταυτοτήτων και ταξικών συμπεριφορών, με εκκεντρικούς χαρακτήρες, καρικατούρες προσώπων και ανατροπές κοινωνικών κωδίκων.  

«Ενας συνδυασμός ευφυϊας και έντασης είναι το μυστικό της αντοχής αυτής της κωμωδίας» γράφει ο κριτικός του Guardian και παράλληλα αναρωτιέται: «Πώς να παρουσιάσεις, όμως, αυτό το έργο σήμερα;». Ο ίδιος απαντά: «Με υπερβολή, με τη σωστή δόση θεαματικών τεχνασμάτων, αυτό που έκανε ακριβώς ο Λόιντ, που αφήνει τους ηθοποιούς να μας κλείνουν το μάτι και να υπαινίσσονται ότι το έρεγο είναι μια αρτίστικη κατασκευή...Η παραγωγή του Λόιντ είναι μια επιτυχία όλης της ομάδας, που γεμίζει την αίθουσα με τους ήχους του ευτυχισμένου κοινού».  

Η ζωή του αγγλο-ιρλανδού Ολιβερ Γκόλντσμιθ (1730-1774) ήταν ένας διαρκής κύκλος από χρέη, προθεσμίες και καταστροφές από την χαρτοπαιξία και ο ίδιος υπήρξε ένας καλός και ανοργάνωτος χαρακτήρας που κατάφερε να μεταπλάσει τα προσωπικά του προβλήματα και να γράψει ένα απολαυστικό, διασκεδαστικό αλλά και παρατηρητικό.   

Mια κωμωδία συμπεριφορών με μεγάλη συμπάθεια για τους χαρακτήρες της και με επιμονή στην «τέχνη του γέλιου», όπως έλεγε ο ίδιος. Στην σύντομη, ταραγμένη και έκκλυτη ζωή του κατάφερε να γράψει ένα μυθιστόρημα «Ο εφημέριος του Γουέκφιλντ», ένα βουκολικό μεγάλο ποίημα «Το ερημωμένο χωριό» και δύο θεατρικά «Τα λάθη μιας νύχτας» και «Ενας άνδρας καλού χαρακτήρα».


πηγή: tovima.gr