current views are: 1

20 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση17:14

13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας.

Δημοσίευση 17:14’
αρθρο-newpost

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας.
Μέσα στα 12 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναϊκό κοινό, κατοχύρωσε τη θέση του δίπλα στα δύο σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου, (το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X) κι έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με τη συνεχή υποστήριξη της Unifrance, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά ώστε η Ελλάδα να αγοράζει και να διανέμει ταινίες γαλλόφωνης παραγωγής.

Βραβεία

Θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

– To Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Δήμου Αθηναίων και το οποίο πρόκειται να υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

– Το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού είναι προσφορά της εταιρείας Fischer και θα απονεμηθεί στον ‘Ελληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας με σκοπό την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Transmedia

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος και η ΕΡΤ, στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, διοργανώνουν masterclass με θέμα: «Transmedia: Πες την ιστορία αλλιώς».

Γνωρίστε τις νέες τάσεις της παγκόσμιας κινηματογραφίας, μέσα από την ανάπτυξη του φαινομένου του transmedia, και τη χρήση εναλλακτικών μορφών αφήγησης, παραγωγής και προώθησης του κινηματογραφικού αντικειμένου. Διαφορετικοί τρόποι σκηνοθεσίας, κατασκευής και διάδοσης, παράλληλες μιας κινηματογραφικής αφήγησης παρέχονται από το transmedia. Μια νέα μορφή οπτικοακουστικής έκφρασης που δημιουργεί επανάσταση στη συμβατική προσέγγιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, προτείνοντας διαφορετικά μέσα διανομής, πέρα από τις συνηθισμένες φόρμες του σινεμά.

Το masterclass αυτό αποτελεί αφορμή της προβολής του ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη για την ΕΡΤ, με τίτλο «Transmedia». Η τελευταία δημιουργία του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη, αποτελεί μια εισαγωγή στο transmedia μέσω του πορτρέτου ενός μεγάλου ανθρώπου του κινηματογράφου και οραματιστή: του Διευθυντή του Γαλλικού Τηλεοπτικού Δικτύου ARTE France Cinéma, Michel Reilhac.

Η βραβευμένη σκηνοθέτης Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, θα συντονίσει το masterclass και θα επισημάνει τα βασικά σημεία εφαρμογής του transmedia στην σύγχρονη ελληνική και διεθνή πραγματικότητα. Μετά το Masterclass θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας « The Slow Business of Going » της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, μιας ταινίας που υπερβαίνει τις καθιερωμένες αφηγηματικές και καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης. Transmedia πριν την επινόηση του όρου.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου  

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου εγκαινιάζουν μια νέα περίοδο συνεργασίας και ετοιμάζουν ένα ευφάνταστο καλωσόρισμα στους θεατές της φετινής διοργάνωσης. Εκλεκτοί καλεσμένοι υποδέχονται τους θεατές  στις αίθουσες  και ξεδιπλώνουν μοναδικές ιστορίες από τον απέραντο κόσμο της έβδομης Τέχνης.

”Ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης”, ”ένα θέμα που με αφορά”, ”μια ταινία που μου άλλαξε τη ζωή” και ο ”ηθοποιός που θαυμάζω περισσότερο”, γίνονται οι αφορμές για να ξεκινήσει ο διάλογος. Οι καλεσμένοι του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, και με ιδιαίτερο τρόπο κάνουν την ιδανική εισαγωγή στην ταινία που θα ακολουθήσει.

Άνθρωποι του σινεμά, των Τεχνών και της κινηματογραφικής παραγωγής σας περιμένουν  στις προβολές του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και προλογίζουν την ταινία που τους εντυπωσίασε περισσότερο. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συγγραφείς θα συναντήσουν το κοινό στους κινηματογράφους Ιντεάλ  και Δαναό 1 &2 για να συζητήσουν, να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να προλογίσουν τις ταινίες που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα, με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Outview Film Festival
Το Outview Film Festival στην 6η του χρονιά έχει κερδίσει την αναγνώριση και τον σεβασμό άλλων καταξιωμένων κινηματογραφικών φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και πάντα επιδιώκει ακόμη σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο-που το κάνει ακόμη πιο αναγκαίο-να προωθεί την ανοχή, την αποδοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επιλογή των ταινιών για το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι απόδειξη αυτής της προσπάθειας.

Εισιτήρια: 

Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €
Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους ΙΝΤΕΑΛ, ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2
Γενική είσοδος :6 €. Mειωμένο εισιτήριο : 5 €

Πληροφορίες Εκδήλωσης:

Κινηματογράφος Παύλος Ζάννας
Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη ,    
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Σίνα 31, Κολωνάκι, http://www.ifa.gr/    
Κινηματογράφος Δαναός 1
Κηφισίας 109 & Πανόρμου, Αθήνα (Αμπελόκηποι), http://www.danaoscinema.gr/    
Κινηματογράφος Ιντεάλ
Πανεπιστημίου 46,    
Κινηματογράφος Δαναός 2
Κηφισίας 109 & Πανόρμου, Αθήνα (Αμπελόκηποι), http://www.danaoscinema.gr/  
Αθήνα: 21 ως 28 Μαρτίου 2012
Θεσσαλονίκη: 29 Μαρτίου ως 4 Απριλίου 2012

Πηγή: elclture.gr