Με τη φρεσκάδα και τη δυναμική της μουσικής τους «ντύνει» η Εθνική Ορχήστρα Τζαζ της Γαλλίας τις εικόνες της Carmen (1915) του Σεσίλ Μπ.Ντε Μιλ. Στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ο μαέστρος Ντανιέλ Ιβινέκ και η ορχήστρα του δημιουργούν μια ιδιαίτερη μουσική αφήγηση, την οποία παρουσιάζουν το βράδυ της Παρασκευής στο Gazarte.

Ο Ντανιέλ Ιβινέκ δίνει τον πρώτο λόγο στο συνθετικό ταλέντο της 15μελούς ορχήστρας του, υποβάλλοντας στη φαντασία τους τις διάφορες σκηνές του φιλμ. Ο Ιβινέκ έδειξε σκηνές της ταινίας στους μουσικούς και τους ζήτησε να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν πάνω σε αυτά.

Η μουσική της Εθνικής Ορχήστρας Τζαζ της Γαλλίας είναι τολμηρή και σύγχρονη, ενσωματώνει μέσα της το παιχνίδι, τον ερωτισμό και το χιούμορ. Αυτά τα στοιχεία αναμένεται να «κουβαλήσουν» μαζί τους οι μουσικοί και στο πρότζεκτ Carmen που παρουσιάζουν στην Αθήνα.

Η επεξεργασία μιας κοινής παρτιτούρας, στην οποία εναλλάσσονται πότε πυκνές στιγμές γραφής και πότε άλλες πιο μινιμαλιστικές, προτείνει μια καινοτόμα μορφή ανάδειξης της εικόνας ως μοναδική μορφή αφήγησης.

Χάρη σε μια επέμβαση επί της μουσικής και της σκηνογραφίας -που ενίοτε τοποθετεί τους μουσικούς σε πρώτο και ενίοτε σε δεύτερο πλάνο –οι δύο κόσμοι γίνονται ένα.

Η όλη σκηνοθεσία προσφέρει στον θεατή διαφορετικά σημεία προσοχής, κάνοντας τον να κινείται ελεύθερα από την μουσική στην εικόνα.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι νότες θα συνοδεύσουν το Carmen του Σεσίλ Μπ.Ντε Μιλ (1915). Η ταινία παρακολουθεί την Κάρμεν, η οποία δουλεύει σε ένα εργοστάσιο τσιγάρων και κάποια στιγμή στήνει καβγά με μια άλλη εργάτρια. Ένας Ισπανός στρατιώτης, ο Ντον Χοσέ, έχει διαταγή να τη φυλάει. Χάνει τον νου του γι’ αυτήν, αλλά η Κάρμεν το σκάει και πηγαίνει σε έναν καταυλισμό τσιγγάνων στα βουνά. Έξαλλος από θυμό, τρελός από ζήλια, ο Ντον Χοσέ την ακολουθεί στα βουνά και κατόπιν στην πόλη, όπου η καλλονή δεν άργησε να βρει έναν καινούργιο εραστή.

Πηγή: in.gr