Ένας από τους σημαντικότερους, αλλά λιγότερο γνωστούς δημιουργούς του νέου τουρκικού σινεμά, το οποίο έχει σαρώσει τα διεθνή φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια («Μέλι» του Σεμίχ Καπλάνογλου, «Κάποτε στην Ανατολία» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν), είναι και ο 53χρονος Ταϊφούν Πιρσελίμογλου. Βραβευμένος εικαστικός με σπουδές στην Βιέννη και συγγραφέας τεσσάρων μυθιστορημάτων, πέρασε πίσω από την κάμερα το 1999 με την μικρού μήκους «Ο Θείος μου», η οποία, όπως και η επόμενή του «Η Σιωπή Είναι Χρυσός», ταξίδεψε και διακρίθηκε σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Από το 2002 («Στο Πουθενά») ως το 2010 («Η Περούκα», ίσως η καλύτερη ως τώρα ταινία του) έχει υπογράψει τέσσερα μεγάλου μήκους φιλμ («Ριζά», «Το Πούσι»), αποσπώντας βραβεία στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, το Μονπελιέ, το Μόντρεαλ, το Λοκάρνο, ενώ δυο φορές έφτασε ως το «Φόρουμ» του Βερολίνου. 

Όλη του η φιλμογραφία, μια σειρά από κοινωνικά δράματα που αποτυπώνουν αθέατες όψεις της σύγχρονης τουρκικής πραγματικότητας, παρουσιάζεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο αφιέρωμα «Άνεμος από την Πόλη» από την Πέμπτη 23 έως και την Τετάρτη 28 Μαρτίου, με δυο καθημερινές προβολές στις 19.00 και 21.30.

Ο ίδιος ο Ταϊφούν Πιρσελίμογλου θα παρευρίσκεται στις προβολές των ταινιών του για να συνομιλήσει με το κοινό, ενώ έργα ζωγραφικής του εκτίθενται στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης.


πηγή: athinorama.gr