current views are: 1

23 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση18:34

Άναψε το πράσινο φως για τον Πύργο Χειμάρρου στη Νάξο

Το Τεχνικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε θετικά για να προχωρήσει η αναστήλωση του Πύργου Χειμάρρου, που ενώ είχε ξεκινήσει με χρηματοδότηση από το Β ΚΠΣ και δυστυχώς, δεν συνεχίστηκε.

Δημοσίευση 18:34’
αρθρο-newpost

Το Τεχνικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε θετικά για να προχωρήσει η αναστήλωση του Πύργου Χειμάρρου, που ενώ είχε ξεκινήσει με χρηματοδότηση από το Β ΚΠΣ και δυστυχώς, δεν συνεχίστηκε.

Το Τεχνικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε θετικά για να προχωρήσει η αναστήλωση του Πύργου Χειμάρρου, που ενώ είχε ξεκινήσει με χρηματοδότηση από το Β ΚΠΣ και δυστυχώς, δεν συνεχίστηκε. Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε γι αυτήν την απόφαση ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. “Ήδη έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό του δήμου ποσόν για την εκπόνηση της μελέτης κι έτσι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία”, είπε ο κ. Μ. Μαργαρίτης.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί, ότι θα δρομολογηθεί η ένταξη του σχετικού έργου στο ΕΣΠΑ.

Τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος όσον αφορά τη μη συνέχιση του έργου που είχε ξεκινήσει, ελπίζουμε να μείνουν στην ιστορία ως μια κακή στιγμή και σύντομα να προχωρήσει αυτή τη φορά το απαραίτητο γι αυτό το μοναδικό μνημείο, έργο.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο Πύργος του Χειμάρρου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Νάξου, σήμα κατατεθέν του νησιού όπως και η πύλη του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα, η “Πορτάρα” και βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Νάξου, στη μέση περίπου του δρόμου ανάμεσα στο Ζα, το ψηλότερο βουνό της Νάξου και τη θάλασσα, σ’ ένα ύψωμα που ορίζεται από τους δύο χειμάρρους, το Χείμαρρο ανατολικά και τα Πετρόνια δυτικά. 

Παρόμοιοι πύργοι είναι ευρύτατα διαδεδομένοι στο Αιγαίο, από τους περισσότερους όμως δεν διακρίνονται παρά μόνο τα θεμέλια, ενώ ο πύργος του Χειμάρρου σώζεται στο εντυπωσιακό ύψος των 15 σχεδόν μέτρων. 

Παρά τη σπουδαιότητα του μνημείου, υπενθυμίζεται, ότι με καθυστέρηση αρκετών χρόνων, μόλις το Νοέμβριο του 2011, ο Πύργος του Χειμάρρου, κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. 

Πηγή: naxos-news.gr