Συνεχείς είναι οι αναφορές του ιταλικού Τύπου στον θάνατο του συγγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι. Όπως τονίζει η εφημερίδα της Ρώμης «Λα Ρεπούμπλικα», «ο Ταμπούκι, στη δεκαετία του ΄60, όταν σπούδαζε στο πανεπιστήμιο, ταξίδευε συνεχώς σε όλη την Ευρώπη. Γνώρισε, έτσι, την Πορτογαλία, και γεννήθηκε το εντονότατο πάθος του για τη χώρα αυτή».

Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας είχε Πορτογαλίδα σύζυγο, δίδασκε πορτογαλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο από το 1974 και η κηδεία του θα γίνει στη Λισαβόνα, την ερχόμενη Πέμπτη.  

 «Αν η Πορτογαλία είναι η δεύτερη πατρίδα μου, η Ελλάδα είναι οπωσδήποτε η τρίτη. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας», είχε αναφέρει ο διάσημος συγγραφέας αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε για τη χώρα μας.

Θαυμαστής του Θόδωρου Αγγελόπουλου, είχε δεχθεί με ενθουσιασμό να πάρει μέρος σε λογοτεχνική βραδιά με τον Θανάση Βαλτινό, σε ιστορικό μέγαρο της Αιώνιας Πόλης, ενώ ήταν τακτικός επισκέπτης του ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας όπου είχε αναφερθεί σε ομιλίες του, στον σημερινό ρόλο της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.