Η κυκλοφορία των βιβλίων του Χάρι Πότερ σε ηλεκτρονική μορφή αυτή την εβδομάδα έγραψε εκδοτική ιστορία, παραβιάζοντας τη μέχρι στιγμής τακτική εκδοτικών οίκων, που ήθελαν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία «κλειδωμένα» χάρη σε κωδικούς, οι οποίοι δεν επέτρεπαν την ανάγνωσή τους από διαφορετικά ηλεκτρονικά μέσα.

Αν το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, το «Pottermore», αποδειχθεί επιτυχημένο, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλους συγγραφείς και εκδότες, ικανούς να αμφισβητήσουν την κυριαρχία που ασκεί μέχρι στιγμής στο χώρο αυτό η Amazon.

Μέχρι στιγμής, τα ηλεκτρονικά βιβλία μεγάλων εκδοτικών οίκων πωλούνται σε κρυπτογραφημένη μορφή. Το κείμενο ενός ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) είναι κρυπτογραφημένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να διαβαστεί μόνο σε εγκεκριμένες συσκευές και από το «σωστό» λογισμικό. Τα e-books της Amazon δεν μπορούν έτσι να διαβαστούν από το Nook της Barnes&Noble και αντίστοιχα τα βιβλία του εκδοτικού αυτοί οίκου δεν είναι προσβάσιμα από το Kindle της Amazon.

Οι εκδότες επιμένουν στη χρήση της μεθόδου κρυπτογράφησης DRM, θεωρώντας ότι εμποδίζει την πειρατεία. Οταν, όμως, οι λάτρεις των περιπετειών του Χάρι Πότερ «κατεβάσουν» το έργο της Ρόουλινγκ, θα μπορούν να το διαβάσουν σε όποια ηλεκτρονική συσκευή επιθυμούν. Οι συντελεστές της ιστοσελίδας -εκτός από την άνεση των αναγνωστών- επιδιώκουν να αποκτήσουν απευθείας επαφή με το κοινό τους, χωρίς τη διαμεσολάβηση εκδοτικών οίκων ή βιβλιοπωλείων.

Η Amazon πουλάει σήμερα ποσοστό 60% των e-book στις ΗΠΑ, ενώ η Barnes&Noble κατέχει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 25% της αγοράς.

Πηγή: kathimerini.gr