Η παρουσίαση του ποιητικού ημερολογίου της Ανδρέας Δημητρίου έγινε την Τρίτη 27 Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά από τον όμιλο UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρμός. Στην εκδήλωση που συντόνισε ο εκδότης του Αρμού κ. Γιώργος Χατζηιακώβου μίλησαν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο κριτικός λογοτεχνίας κ. Αλέξης Ζήρας, η ποιήτρια κυρία Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστου. Κείμενο του επιμελητή της έκδοσης, ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη διάβασε η ηθοποιός Κάτια Γέρου.  

Το ημερολόγιο πλαισιώνεται από φωτογραφίες και ποιήματα της Δημητρίου τα οποία απεικονίζουν την ομορφιά μαζί με την ερήμωση, τη νοσταλγία μαζί με τον ρεαλισμό. Τα ποιήματα γράφτηκαν στην αγγλική γλώσσα και τα περισσότερα περιέχονται στην ποιητική συλλογή «The mountains couldn't walk away» του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης. Μεταφράστηκαν στα ελληνικά από την ίδια τη δημιουργό, σε επιμέλεια του Νάνου Βαλαωρίτη.  

«Ελληνίδα της Διασποράς η Αντρεα Δημητρίου - σημαδεμένη από τις τραγικές αναμνήσεις της εισβολής του "Αττίλα" στην πατρίδα της την Κύπρο - από την "προβλήτα του χρόνου" της δεύτερης πατρίδας της, της Αυστραλίας, αναβιώνει την εμπειρία της μέσω της γραφής για να θεραπεύσει το τραύμα της παιδικής ηλικίας» έχει πει για την ποιήτρια ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.  

«Η ποίηση της Αντρεας Δημητρίου είναι σημαντική γιατί καταφέρνει να δημιουργήσει το δικό της ύφος μέσα από υλικό και γεγονότα που είναι προσωπικά και ιστορικά» λέει για την κύπρια ποιήτρια ο Νάνος Βαλαωρίτης. «Ο θυμός και η απόγνωση που νιώθει για την απώλεια της γενέθλιας γης μεταφράζονται σε λιτή και άμεση γλώσσα χωρίς στόμφο, με απλές φράσεις που λένε πολλά. Αυτά τα ποιήματα χαρακτηρίζονται από μια ζωτικότητα η οποία αντισταθμίζει το θρηνητικό είδος που έχει κληρονομηθεί από την αρχαιότητα».  

Η εκδήλωση δημιούργησε ατμόσφαιρα συγκίνησης και νοσταλγίας στους παρισταμένους και έκλεισε με μια μουσική έκπληξη, όταν η Αντρεα Δημητρίου αποκάλυψε μία ακόμη πτυχή του πολυτάλαντου χαρακτήρα της τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου.


πηγή: tovima.gr