Εκκληση προς όλα μέρη «που εμπλέκονται στη σύγκρουση» στη Συρία να «εξασφαλίσουν την προστασία της μοναδικής πολιτιστικής της κληρονομιάς» απηύθυνε η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα.

«Μετά από μια σειρά από ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης που κάνουν λόγο για τις απειλές για τη συριακή πολιτιστική κληρονομιά, λόγω της τρέχουσας σύγκρουσης, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία για ενδεχόμενες ζημιές σε αυτούς τους πολύτιμους χώρους», ανέφερε η κ. Μπόκοβα.

Επισήμανε μάλιστα ότι «οι ζημιές που υπέστη η πολιτιστική κληρονομιά αυτής της χώρας είναι τόσες πολλές όσα και τα τραύματα στην ψυχή του λαού της και στην ταυτότητά του».

Έξι τοποθεσίες της Συρίας, η παλιά πόλη της Δαμασκού, η παλιά πόλη της Μπόσρα, η περιοχή της Παλμύρας, η παλιά πόλη του Χαλεπίου, το (κάστρο) Κρακ των Ιπποτών, και τα Καλάτ Σάλαχ ελ Ντιν, τα αρχαία χωριά της βόρειας Συρίας έχουν καταγραφεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Η γενική διευθύντρια της Unesco κάλεσε τη Δαμασκό να σεβαστεί τις Συμβάσεις για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών, κυρίως για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παράνομη εξαγωγή αρχαιοτήτων.

Πηγή: naftemporiki.gr
TAGS