Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσφέρει στο κοινό της μία ακόμα ευφάνταστη συναυλία, αυτή τη φορά με τρία κορυφαία συμφωνικά έργα γαλλικής μουσικής, που γράφτηκαν κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα. Την μουσική διεύθυνση της συναυλίας υπογράφει ο μόνιμος αρχιμουσικός της Ορχήστρας, Βύρων Φιδετζής.

Γεμάτη διονυσιακό αισθησιασμό αλλά και απολλώνια διαύγεια η Δεύτερη Σουίτα από το μπαλέτο «Βάκχος και Αριάδνη», έργο 43, του Αλμπέρ Ρουσέλ περιγράφει με λαμπερά ορχηστρικά ηχοχρώματα την μυσταγωγική ένωση της Αριάδνης με το Διόνυσο. Το μπαλέτο, που γράφτηκε στα 1930, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ρουσέλ, που στην εποχή του υπήρξε ένας δημιουργός με τεράστια επιρροή στα μουσικά δρώμενα της χώρας του αλλά και διεθνώς.

Στη συνέχεια, η καταξιωμένη Ελληνίδα μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη ερμηνεύει τα Τρία ποιήματα για φωνή και ορχήστρα με τον τίτλο «Σεχραζάντ» του Μωρίς Ραβέλ, που μας μεταφέρουν νοερά στη μακρινή Ανατολή των παραμυθιών και της μαγείας. Η ομώνυμη ποιητική συλλογή του Τρίσταν Κλίνγκσορ αναζωπύρωσε το 1903 το ενδιαφέρον του Ραβέλ για το συναρπαστικό κόσμο της Ανατολής εμπνέοντας έντονα ιμπρεσιονιστικές σελίδες, που σφύζουν από πάθος και αρμονικό πλούτο.

Η συναυλία θα κλείσει με τη μεγαλειώδη, δημοφιλή –και συγκλονιστικά επίκαιρη- Τρίτη Συμφωνία «Λειτουργική» του ελβετικής καταγωγής Αρτύρ Ονεγκέρ (Arthur Honegger). Το στοιχείο της πνευματικότητας και της θρησκευτικής πίστης κυριαρχεί στη Συμφωνία, που γράφτηκε το 1945, όταν οι τραγικές μνήμες από τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ακόμα νωπές. Κάθε μέρος εμπνέεται ελεύθερα από μία εκκλησιαστική φράση των καθολικών αλλά κυρίως εκφράζει με πρωτότυπο τρόπο έναν βαθυστόχαστο προβληματισμό πάνω στα δεινά του πολέμου, και κάθε είδους βαρβαρότητας, ενσαρκώνοντας παράλληλα το όραμα ενός κόσμου Αρμονίας, Ειρήνης και Αγάπης.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 20:30. Τρία τέταρτα πριν την έναρξη (19:45), οι κάτοχοι εισιτηρίων για τη συναυλία θα έχουν την δυνατότητα δωρεάν να ακούσουν λίγα λόγια για τα έργα από τον Χρίστο Παπαγεωργίου.

Το Πρόγραμμα της βραδιάς με μία ματιά:

ΠΑΡ. 6 ΑΠΡ. 20:30
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΑΛΜΠΕΡ ΡΟΥΣΕΛ
Σουίτα αρ.2 από το μπαλέτο «Βάκχος και Αριάδνη», έργο 43

ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ
«Σεχραζάντ», τρία ποιήματα για φωνή και ορχήστρα

ΑΡTΥΡ ΟΝΕΓΚΕΡ
Συμφωνία αρ.3 «Λειτουργική»

Σολίστ
Ειρήνη Καράγιαννη, μεσόφωνος

Μουσική Διεύθυνση
Βύρων Φιδετζής

Τιμές εισιτηρίων:
Φοιτητικά - Eκπτωτικά: € 5, Γ Ζώνη: € 10
Β Ζώνη: € 15, Α Ζώνη: € 20

Πηγή: skai.gr