Για περισσότερες από 400.000 λίρες πωλήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο μια συλλογή έργων τέχνης του Banksy. O δημοφιλής Βρετανός καλλιτέχνης της τέχνης του Γκραφίτι απασχολεί συχνά το κοινό με τις «προκλητικές» του δημιουργίες και από πολλούς θεωρείται πρωτοπόρος, επειδή έχει καταφέρει να βάλει την «Τέχνη του δρόμου» στα «σαλόνια», ακόμα και σε μουσεία.
Το γνωστό σε πολλούς έργο του, που απεικονίζει ένα κοριτσάκι να «αποχαιρετά» ένα κόκκινο μπαλόνι που χάνεται στα ύψη, πωλήθηκε την Πέμπτη που μας πέρασε, για περισσότερες από 73 χιλιάδες λίρες, σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στην Αγγλία. Το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι υπερβαίνει κατά σχεδόν πέντε φορές την τιμή «εκκίνησης» για την οποία δημοπρατήθηκε αρχικά. Από την ίδια συλλογή, η λεοπάρδαλη, αλλά και ο διάσημος κώδικας προϊόντων (barcode) του Banksy πωλήθηκαν για 75,650 λίρες.

Σε ξεχωριστή δημοπρασία του ίδιου οίκου, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, πωλήθηκε πρόσφατα ένα σχέδιο –εκτύπωση, με το σήμα του δολαρίου, ζωγραφισμένο από τον σημαντικό εκπρόσωπο της Pop Art, Andy Warhol. O ίδιος το είχε ζωγραφίσει αρχικά πάνω σε ένα χαρτομάντιλο, όμως στις ημέρες μας, το «έργο» τυπώθηκε και πωλήθηκε για περισσότερες από 44.000 λίρες.

Η επιτυχία των δημοπρασιών με έργα μοντέρνας τέχνης φαίνεται πως έρχεται να διαψεύσει όσους θεωρούν ότι η σύγχρονη τέχνη ίσως να περνάει κρίση. Και αν η αξία των έργων μοντέρνας τέχνης ορίζεται με υποκειμενικά κριτήρια από τους «ειδικούς», η τιμή πώλησης αυτών των έργων στις δημοπρασίες μας φέρνει αντιμέτωπους με μια απόλυτα αντικειμενική πραγματικότητα. Αυτή των χιλιάδων ή εκατομμυρίων λιρών και δολαρίων που καθορίζουν, στης μέρες μας, την αγοραστική αξία της μοντέρνας τέχνης.

Πηγή: BBC/ert.gr