Η θεατρική ομάδα Boy Oh! μετά την "Ευγένα" του Θεόδωρου Μοντσελέζε που παρουσίασε πέρσι, καταπιάνεται φέτος, πιο ώριμη και με ανανεωμένη  σύνθεση με τον "Βόυτσεκ". Η ομάδα αποτελείται από νέους ηθοποιούς, απόφοιτους της δραματικής σχολής Εμπρός-Θέατρο Εργαστήριο. Στόχος της Boy Oh! κατά τη διάρκεια των προβών ήταν η εύρεση ενός κοινού σκηνικού κώδικα και ενός κινησιολογικού λεξιλογίου. Βασικό στοιχείο της παράστασης είναι η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων σκηνικών αντικειμένων και η απουσία σκηνικού. Έτσι, μέσω της αφαίρεσης έρχονται στο προσκήνιο τα σώματα των πέντε ηθοποιών που αναλαμβάνουν να ενσαρκώσουν τους ρόλους του έργου. Η μετάφραση έγινε από το πρωτότυπο ειδικά για την παράσταση από τη Βασιλική Κρίκωνα.

Ο Büchner ξεκίνησε να γράφει τον «Βόυτσεκ» το 1836 αλλά πέθανε από τύφο το 1837 σε ηλικία 23 ετών, αφήνοντας το έργο ανολοκλήρωτο. Η αποσπασματική μορφή του έργου το φέρνει πιο κοντά στο σύγχρονο δράμα και η ύπαρξη διαφορετικών εκδοχών του αφήνει μεγάλη ελευθερία στον εκάστοτε σκηνοθέτη αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια οριστική εκδοχή που μπορεί να ακολουθήσει. Αφορμή για τη συγγραφή του στάθηκε η πραγματική ιστορία του Johann Christian Woyzeck που σκότωσε την ερωμένη του Christiane Woost και εκτελέστηκε στη Λειψία το 1821 αλλά ο Büchner υπερβαίνοντας αυτό το γεγονός θίγει κι άλλα θέματα όπως είναι η φτώχεια, οι σχέσεις εξουσιαστή εξουσιαζόμενου, η βία, η θρησκεία και πρωταρχικά, η ίδια η ανθρώπινη φύση.

Μετάφραση: Βασιλική Κρίκωνα
Σκηνοθεσία: Μαγδαληνή Σαββίδου
Κοστούμια: Γιάννα Ρεσβάνη
Lighting Designer: Βασίλης Αβραμάκος
Φωτογραφίες/trailer: Ντίνος Ανδρίκουλας, Δημήτρης Τζουκμάνης
Σχεδιασμός Αφίσας: Victoria N.Slayer

Παίζουν: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Τάσος Δέδες, Στέφανος Ντρέκος, Ελένη Παργινού, Μαργαρίτα Σταυροπούλου

Info

Τοποθεσία    

Θέατρο Άρτι, Ηπείρου 41 (στο ύψος της Αχαρνών), Αθήνα

Ημερομηνία    

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00, για 12 παραστάσεις. Διάρκεια: 60'.

Mέχρι την Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Τιμές εισιτηρίων    

Ελεύθερη είσοδο σε φοιτητές δραματικών σχολών με την επίδειξη της ατέλειας και σε ανέργους με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας

Πηγή: culturenow.gr