Η νεόκοπη μανία του ελληνικού θεάτρου να «εισάγει» Λιθουανούς σκηνοθέτες συνεχίζεται. Στο πλαίσιο τούτο, το Φεστιβάλ Αθηνών μετακαλεί τον Τσέζαρις Γκραουζίνις, για να σκηνοθετήσει τον «Οιδίποδα Τύραννο».  Βεβαίως, ο κύριος Γκραουζίνις έχει κι έναν λόγο παραπάνω να ζει και να δημιουργεί στην Ελλάδα, αφού πρόσφατα παντρεύτηκε με την ηθοποιό Μάρω Παπαδοπούλου.   

Εν πάση περιπτώσει, ο Λιθουανός σκηνοθέτης, η παράσταση του οποίου θα κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο, επέλεξε ένα θίασο αποκλειστικά από άνδρες. Έτσι, το ρόλο του Οιδίποδα θα ενσαρκώσει ο Αιμίλιος Χειλάκης, ενώ την Ιοκάστη (και τον Τειρεσία) θα υποδυθεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.   

Μια ακόμη καινοτομία-αντίφαση είναι ότι ο χορός των Θηβαίων γερόντων θα αποτελείται αποκλειστικά από αγόρια νεαρής ηλικίας. Στην πραγματικότητα, ο Γκραουζίνις κομίζει γλαύκαν εις Αθήνας, αν αναλογιστεί κανείς πως στην αρχαιότητα όλοι οι ρόλοι του αρχαίου δράματος ενσαρκώνονταν από άνδρες.   

Ωστόσο, θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον το πώς το φιλοθεάμον κοινό θα υποδεχτεί το νέο υποκριτικό στοίχημα του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και βέβαια την καινοτόμα -σε σχέση με τη σύγχρονη προσέγγιση του αρχαίου δράματος- ματιά του Λιθουανού σκηνοθέτη στο θηβαϊκό κύκλο. 


πηγή: protothema.gr