Έτος Μανώλη Καλομοίρη ανακηρύχθηκε το 2012 με σειρά εκδηλώσεων που τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, αφιερωμένων στον μεγάλο Έλληνα μουσουργό και συνθέτη, με την συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό του. Αύριο, Τρίτη, ημέρα επετείου του θανάτου του Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962), θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον οικογενειακό τάφο του συνθέτη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 11 π.μ.  

Την Πέμπτη θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη, από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών και το Σύλλογο «Μανώλης Καλομοίρης» στις 7 μ.μ., στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού Ωδείου (Μάγερ 18).  

Στην εκδήλωση, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης θα παρουσιάσει το έργο του τιμώμενου συνθέτη και θα ακολουθήσει συναυλία με τα έργα του «Νυχτιάτικο για πιάνο», από τη Μαργαρίτα Κολάση-Βούρτση, το «Πρελούδιο» από το Πρελούδιο και Φούγκα για δύο πιάνα από το πιανιστικό ντούο Μαρία και Αγγελική Μπόλα, καθώς και μέρος από δύο κύκλους τραγουδιών πάνω σε ποίηση του Κωστή Παλαμά, τα «Μαγιοβότανα» για φωνή και πιάνο από τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη και τον πιανίστα Σάββα Ζαφειρόπουλο.  

Επίσης, στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση με αρχειακό υλικό του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης».  
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.  

Το Σάββατο 28 Απριλίου, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Ελληνο-Φλαμανδή σοπράνο Christiana de Waele με την Ρωσίδα Eleonora Semjonova στο πιάνο, θα παρουσιάσουν τη συναυλία «Fate and Good Fortune», αφιερωμένη στο Μανώλη Καλομοίρη.   

Μαζί με τα έργα Καλομοίρη (τραγούδια και έργα για πιάνο) οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν συνθέτες των οποίων το έργο επηρέασε τον Έλληνα συνθέτη: Βάγκνερ, Στράους, Μουσόργκσκι, Ράχμανινοφ. Οι δύο καλλιτέχνιδες θα ερμηνεύσουν το πρόγραμμα αυτό σε μία σειρά συναυλιών και σε άλλες χώρες, όπως Ολλανδία, Τουρκία (Σμύρνη), Γερμανία, Ελβετία κ.ά. Επίσης, τα έργα της συναυλίας θα ηχογραφηθούν και θα κυκλοφορήσουν σε CD.  

Στις φετινές ελληνικές μουσικές γιορτές που οργανώνει ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής, πρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» και το Ωδείο Αθηνών, έχουν προγραμματισθεί μέσα στο Μάιο, εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο του Μανώλη Καλομοίρη, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων ρεσιτάλ του πιανίστα Άρη Γαρουφαλή, στις 24 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».  
Ακόμα, στο πλαίσιο των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών», θα πραγματοποιηθεί συναυλία στις 11 Ιουνίου, στο Ωδείο Αθηνών, με το ίδιο πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας που παρουσίασε έργα του ο Μανώλης Καλομοίρης και η γυναίκα του Χαρίκλεια Καλομοίρη, το 1908 στο ίδιο Ωδείο.  

Στην αρχή της εκδήλωσης, για την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου συνθέτη θα μιλήσει ο Φίλιππος Τσαλαχούρης.  
Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εορταστικού προγράμματος, «εκκρεμεί και φέτος η συνέχιση του Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης στη δεύτερη πατρίδα του τιμώμενου συνθέτη, τη Σάμο μετά από 14 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του. Το περασμένο καλοκαίρι αναστάλθηκε ο διεθνούς ακτινοβολίας θεσμός αυτός λόγω της οικονομικής κρίσης. Προς το παρόν εξετάζεται η πιθανότητα οργάνωσης ενός ολιγοήμερου και μόνο αφιερώματος στη μνήμη του συνθέτη» καταλήγει η ανακοίνωση.


πηγή: tanea.gr