Ο αριθμός 11 είναι απ' ότι φαίνεται σημαδιακός στις τρίτες κατά σειρά ετήσιες βραβεύσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (όπου στις 7 Μαίου θα γίνει η τελετή απονομής) και οι μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας που λαμβάνουν μέρος στον χορό των βραβείων είναι έντεκα.   

Έντεκα όμως είναι και οι υποψηφιότητες των δύο ταινιών που ισοβαθμούν στην κορυφή της λίστας: το «Γάλα» - η παρεξηγημένη ταινία του Γιώργου Σιούγα που δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία στις αίθουσες - και ο «Άδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου - που ήδη φέρει δάφνες από το εξωτερικό καθώς απέσπασε τα βραβεία σκηνοθεσίας και Ανδρικού ρόλου (Αντώνης Καφετζόπουλος) στο περυσινό φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας.  

Πολύ καλά σε αριθμό υποψηφιοτήτων όμως τα πήγε τόσο το «Τανγκό των Χριστουγέννων» του Νίκου Κουτελιδάκη (πέντε υποψηφιότητες για την εμπορικότερη ελληνική ταινία της εφετινής σεζόν), όσο και ο «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη που συγκέντρωσε έξι υποψηφιότητες.

Μόλις τρεις από τις υποψήφιες ταινίες δεν έχουν βρει ακόμη εμπορική διανομή (έχουν παιχτεί μόνον σε φεστιβάλ) και είναι οι «Fish n' chips» του Ηλία Δημητρίου, η «Πόλη των παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα και τον «Man at sea», η τελευταία, «ταλαιπωρημένη» ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη που μετά την προβολή της στο φεστιβάλ Βερολίνου του 2010 άλλαξε μοντάζ. Σε ότι αφορά τον τομέα των ντοκιμαντέρ τέσσερα είναι υποψήφια, ενώ πέντε είναι οι υποψήφιες μικρού μήκους ταινίες.  

Η σημαντική αλλαγή που έγινε στις κατηγορίες (και τονίστηκε ιδιαίτερα από τον υποψήφιο εφέτος Αντώνη Καφετζόπουλο) αφορά την κατάργηση της αστειότητας που ήταν η κατηγορία «ταινία που κατατίθεται στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για το ξενόγλωσσο Οσκαρ». Ως γνωστόν, πέρσι, ενώ στην κατηγορία καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας είχε κερδίσει ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, η ταινία που κρίθηκε καλύτερη για τις υποψηφιότητες των Οσκαρ ήταν το… «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Ηταν σαν να λέμε ότι ο «Μαχαιροβγάλτης» κάνει μεν ως καλύτερη ταινία για την Ελλάδα όχι και για το εξωτερικό! Ευτυχώς η επαρχιώτικη γκάφα έγινε αντιληπτή και η κατηγορία καταργήθηκε.  

Θα πρέπει τέλος να επισημανθεί ότι εφέτος υπήρξε αρκετή αποχή στην πρώτη ψηφοφορία. Όπως πληροφόρησε το κοινό η πρόεδρος της Ακαδημίας κυρία Κατερίνα Ευαγγελάκου, μόνον τα 119 από τα 207 εγγεγραμμένα μέλη ψήφισαν. Αποχή υπήρξε ακόμα και από τα ταμειακώς εντάξει μέλη που είναι 153. Μια εξήγηση της κυρίας Ευαγγελάκου ήταν ότι ενδεχομένως πολλά μέλη δεν πρόλαβαν να δουν όλες τις ταινίες άρα προτίμησαν να μην ψηφίσουν έτσι ώστε να μην αδικηθεί κανένας.  

Τέλος, είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές, το κανάλι της NOVA έγινε μεγάλος χορηγός της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. «Όχι για το κέρδος που για εμάς είναι ελάχιστο αλλά επειδή αγαπάμε το ελληνικό σινεμά» επεσήμανε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του καναλιού .    πηγή: tovima.gr