Γλυπτά μικρής κλίμακας, ανάμεσα σε οικεία αντικείμενα και θραύσματα σπιτιών, συνθέτουν την ατομική έκθεση της Κυριακής Μαυρογεώργη, με τίτλο «Family stories», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Genesis, το βράδυ της Πέμπτης 5 Απριλίου στις 8.30.

Η Κυριακή Μαυρογεώργη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έργα της, ως εικαστικός, έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και την Αυστρία.

Η εικαστική εγκατάσταση «Family stories», με έργα φτιαγμένα από πορσελάνη που επιχειρούν να αναπαραστήσουν τα μπιμπελό, τα οποία στόλιζαν παλιότερα τα έπιπλα των σπιτιών, προβάλλει μία κωδικοποιημένη αφήγηση. Το εύθραυστο υλικό των έργων εκφράζει τις ευαίσθητες σχέσεις του υποκειμένου με τον εαυτό του και τους άλλους.

Η μικρή τους διάσταση δημιουργεί την ανάγκη να τα παρατηρήσει κανείς από κοντά, και να ανακαλύψει το κρυφό τους νόημα. Μέσα σε ένα κοινωνικό γίγνεσθαι, που η εικόνα μεγάλων διαστάσεων φωνάζει, τα γλυπτά αυτά ψιθυρίζουν την αλήθεια τους και ζητάνε από τον καθένα να τα αφουγκραστεί και να τα αποκρυπτογραφήσει. Η ανατροπή της σωματικής κλίμακας επιχειρεί να αποκαλύψει την ανισορροπία των φαινομενικά αρμονικών σχέσεων. Το ανθρώπινο σώμα, χάνοντας τις αναλογίες του, προδίδει την εσωτερική του ανισορροπία. Οι ρόλοι που καλούνται να υποδυθούν οι χαρακτήρες των γλυπτών, εκφράζονται με τα ρούχα, τα οποία τονίζουν τη σύγκρουση της επιθυμίας των Aλλων με την επιθυμία του Ασυνείδητου, τη σύγκρουση αυτού που επιθυμώ, σε σχέση με αυτό που οι άλλοι επιθυμούν να επιθυμώ ή να πράττω.

Τα αντικείμενα εσκεμμένα αναδύουν μυστήριο και ενισχύουν τις πολλαπλές αναγνώσεις. Η ανατροπή της φαινομενικής ισορροπίας είναι η πρόκληση, για να ερμηνευτεί η πραγματικότητα από την αρχή. Απομένει στον θεατή να επιλέξει την αλήθεια και να ερμηνεύσει την κλίμακα.

Πληροφορίες: Gallery Genesis, Χάρητος 35 - Κολωνάκι, τηλ.: 211 7100566. Διάρκεια έκθεσης: 5 Απριλίου - 28 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 - 22:00, Τετάρτη, Σάββατο: 11:30 - 15:30.