Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ), το πρώτο επαγγελματικό περιφερειακό θέατρο της Κύπρου μεταφέρει στην Αθήνα την παράσταση «Σπιρτόκουτο», που είναι η θεατροποιημένη εκδοχή της πολύκροτης ταινίας του Κύπριου Γιάννη Οικονομίδη, από την Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 8 Απριλίου 2012, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».   Μια μέρα, εν μέσω καύσωνα, το σπίτι του Δημήτρη, ενός μικρομεσαίου 50αρη οικογενειάρχη, κάπου στον Κορυδαλλό, μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Όλα τα μέλη της οικογένειάς του ξεσπάνε ο ένας στον άλλο με απίστευτη λεκτική βία και αποκαλύψεις για πάθη, ζήλιες, ανομολόγητες επιθυμίες και διαφωνίες. Μέχρι που μια απρόσμενη εξομολόγηση τινάζει τα πάντα στον αέρα. Το δράμα μιας λαϊκής οικογένειας, που περνάει τη ζωή της ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους, σε έναν απόλυτα μάταιο, αδιάφορο και «γκρίζο» κόσμο, ένα σωστό μακελειό που καθηλώνει και, ίσως, ενοχλεί.  

Ο Γιάννης Οικονομίδης, ο οποίος υπέγραψε το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας έχει δηλώσει ότι η ιδέα του προέκυψε μέσα από την ανάγκη του να αποβάλλει το φόβο και τα “πρέπει” ενός αρεστού, στο ευρύ κοινό, έργου και να περιγράψει το σύγχρονο Έλληνα και την ορατή – αόρατη βία που κουβαλά. Πρόκειται για ένα έργο απόλυτα ανθρωποκεντρικό, με τους χαρακτήρες και τα πάθη των ηρώων να καταγράφονται χωρίς να κρίνονται, αφήνοντας αυτό το ρόλο στο θεατή.  

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Μηνάς Τίγκιλης υπογραμμίζει ότι "ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα τελευταία και οι καλλιτέχνες δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί τι πρόκειται να επακολουθήσει. Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό ή οικονομικό μόνο. Είναι κοινωνικό, πολιτισμικό, ηθικό και εν τέλει είναι το πώς θα είναι η ζωή μας αύριο. Και αυτή η παράσταση δείχνει εντελώς απογυμνωμένα τις καθημερινές σκηνές της ελληνικής οικογένειας".

Παρασκευή στις 21.30
Σάββατο στις 19.30 και 21.30
Κυριακή στις 19.30

Είσοδος 7 - 15 ευρώ

πηγή: elculture.gr