current views are: 1

10 Απριλίου 2012
Δημοσίευση09:00

Συναυλία – αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα

Ένα μεγάλο ταξίδι στον μουσικό κόσμο του Μίμη Πλέσσα με ενδιάμεσους σταθμούς σε όλα τα  έργα που σημάδεψαν την μακρόχρονη και επιτυχημένη καριέρα του διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 24 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Δημοσίευση 09:00’
αρθρο-newpost

Ένα μεγάλο ταξίδι στον μουσικό κόσμο του Μίμη Πλέσσα με ενδιάμεσους σταθμούς σε όλα τα  έργα που σημάδεψαν την μακρόχρονη και επιτυχημένη καριέρα του διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 24 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Ένα μεγάλο ταξίδι στον μουσικό κόσμο του Μίμη Πλέσσα με ενδιάμεσους σταθμούς σε όλα τα  έργα που σημάδεψαν την μακρόχρονη και επιτυχημένη καριέρα του διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 24 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Το όνομα του Μίμη Πλέσσα έχει συνδεθεί με τη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και με κορυφαίους ερμηνευτές, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε μέσα από τα τραγούδια του.  

Στη συναυλία-αφιέρωμα στην επιτυχημένη πορεία του στο ελληνικό πεντάγραμμο, την πρώτη θέση κατέχουν τα κομμάτια από τον περίφημο κύκλο τραγουδιών του Ο Δρόμος (1969) – τραγούδια που περιλαμβάνονται στον ομώνυμο δίσκο, τον πρώτο ελληνικό που έγινε χρυσός. Επίσης, περιλαμβάνονται κομμάτια από τον κύκλο Μίλα μου για τη λευτεριά – απαγορευμένα από τη χούντα – όπως και το τραγούδι Απόψε αντάμωσα το Χάρο, όλα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.  

Η ιστορία του Δρόμου, του πρώτου ελληνικού δίσκου που έγινε χρυσός, ξεκίνησε ένα βράδυ στο σπίτι του Λευτέρη Παπαδόπουλου, όταν ο Μίμης Πλέσσας είδε τυχαία πάνω στο τραπέζι κάποια σκόρπια χειρόγραφά του. Νιώθοντας «ανείπωτη τρυφεράδα καθώς τα διάβαζα, αφού περιγράφανε τα εφηβικά μου χρόνια, τα χρόνια μέσα στην Κατοχή», όπως ο ίδιος διηγείται, ζήτησε από τον στιχουργό να τα πάρει για να τα μελοποιήσει.   

Ο συνθέτης έγραψε τη μουσική τους μέσα σε δυο μέρες, ο τότε διευθυντής της εταιρίας Lyra, Αλέκος Πατσιφάς, τα ενέκρινε αμέσως, δίνοντας μάλιστα και τον τίτλο του άλμπουμ κι έτσι τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Τα τραγούδια αυτά, με βασικό ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο αλλά και τη Ρένα Κουμιώτη και την Πόπη Αστεριάδη, ηχογραφήθηκε – μέσα σε 10 ώρες – στο στούντιο της Columbia και κυκλοφόρησε το 1969.  

Το Γενάρη του 1970 Ο Δρόμος μεταφέρθηκε στο σανίδι του θεάτρου «Παξινού», με τους ίδιους συντελεστές. Λογοκρίθηκε όμως και κυνηγήθηκε από το δικτατορικό καθεστώς καθώς στην παράσταση είχαν προστεθεί επιπλέον τραγούδια που περιείχαν ξεκάθαρα μηνύματα εναντίον του.  

Τέσσερις καταξιωμένοι ερμηνευτές της νεότερης γενιάς, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Μελίνα Ασλανίδου, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Σπύρος Κλείσσας, συνοδευόμενοι από τη Χορωδία «Εν Φωναίς» και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ – σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη – αναλαμβάνουν να δώσουν το έναυσμα για μια βραδιά γνήσιας λαϊκής ψυχαγωγίας με συμμέτοχο το κοινό. Τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών υπογράφει ο συνθέτης.  

Με την Ορχήστρα συμπράττουν: o Μίμης Πλέσσας (πιάνο), ο Γιώργος Παχής (μπουζούκι), ο Νάσος Σωπήλης (πλήκτρα) και ο Δημήτρης Στασινός (ηλεκτρική κιθάρα).  

Η συναυλία-αφιέρωμα στη μουσική του Μίμη Πλέσσα εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Ελληνικό Τραγούδι.

πηγή: in.gr