Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Γερμανού Νομπελίστα δραματουργού Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, η Hannele, ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από τις 18 Απριλίου εως τις 20 Μαίου από την ομάδα Maniart.   Σε αντίθεση με τα μέχρι τότε νατουραλιστικά έργα του, o Χάουπτμαν γράφει το 1893 τη Hannele, ένα ποιητικό ονειρόδραμα με πρωταγωνιστή, για πρώτη φορά στην σύγχρονη παγκόσμια δραματουργία, ένα παιδί.   

Στο δωμάτιο ενός ξεχασμένου πτωχοκομείου, ο συγγραφέας μας φέρνει αντιμέτωπους με την έννοια του θανάτου, μέσα από τα μάτια ενός 14χρονου κοριτσιού. Οι «σκουριασμένοι» ήρωες της σύντομης ζωής της Χανέλε -πραγματικοί και φαντασιακοί- ξεδιπλώνονται μπροστά μας τη στιγμή που η ίδια ισορροπεί μεταξύ ζωής και θανάτου. Η σκληρή πραγματικότητα, δανείζει στη Χανέλε υλικό και αυτή με τη σειρά της μας καλεί στις ξέφρενες, προθανάτιες, εφηβικές φαντασιώσεις της.   

Βλέποντας το έργο σήμερα, το χιούμορ πηγάζει μέσα από το μελόδραμα, ενώ τα τραγούδια των ηρώων μετατρέπονται σε ένα «φάλτσο» μιούζικαλ ελαττωματικών χαρακτήρων. Τι συμβαίνει σε έναν άνθρωπο τη στιγμή που πεθαίνει; Η αυτοκτονία είναι λύση για μια ζωή γεμάτη προβλήματα; Υπάρχει μετα θάνατον δικαίωση;  

Η ομάδα Maniart καταπιάνεται με το έργο αυτό, με τον Θάνο Τοκάκη, στην πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα, έχοντας μαζί του μια ομάδα από έμπειρους και νέους ταλαντούχους ηθοποιούς και συνεργάτες.  


πηγή: skai.gr