current views are: 1

14 Απριλίου 2012
Δημοσίευση11:45

«Tα φαντάσματά μου» στο Μουσείο Μπενάκη

Δουλειά 18 χρόνων που συγκροτεί ένα ιδιαίτερο γλυπτικό περιβάλλον, εκθέτει στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης Ομότιμος Καθηγητής της ΑΣΚΤ Αθηνών, έως τις 6 Μαΐου 2012.   

Δημοσίευση 11:45’
αρθρο-newpost

Δουλειά 18 χρόνων που συγκροτεί ένα ιδιαίτερο γλυπτικό περιβάλλον, εκθέτει στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης Ομότιμος Καθηγητής της ΑΣΚΤ Αθηνών, έως τις 6 Μαΐου 2012.   

Δουλειά 18 χρόνων που συγκροτεί ένα ιδιαίτερο γλυπτικό περιβάλλον, εκθέτει στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης Ομότιμος Καθηγητής της ΑΣΚΤ Αθηνών, έως τις 6 Μαΐου 2012.    Στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς αναφέρει «Την έκθεση των έργων του Θ.Παπαγιάννη στο Μουσείο Μπενάκη, την περιμέναμε επειδή την είχαμε ανάγκη . Όπως και το θεωρητικό της έξαλλου υπόβαθρο, τον λόγο που την αρθρώνει επεξηγηματικά με την λακωνική αμεσότητα ενός μανιφέστου».   

Με τριάντα υπερφυσικές ανθρώπινες φιγούρες «τα φαντάσματα μου» όπως τ’αποκαλεί, στήνει ένα τραγικό χορό. Τα έργα που είναι φιλοτεχνημένα από τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου (Νοέμβριος του 1993)και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά φτιάχνουν ένα χορό της σύγχρονης Ελληνικής Τραγωδίας. Στη μέση του χορού ένα ταψί με ψωμιά , σύμβολο της επιβίωσης του ανθρώπου και μια πεσμένη μορφή συμπληρώνουν το σκηνικό της έκθεσης που κάτω από τις τραγικές συνθήκες που βιώνει η χώρα παίρνει συμβολικές διαστάσεις.   

Ο επιμελητής της έκθεσης ιστορικός της τέχνης και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ.Μανος Στεφανιδης τελειώνοντας την αναφορά του στην έκθεση υπογραμμίζει «Εδώ το δράμα στέκει άφωνο χωρίς λόγια. Γι’αυτό και είναι τόσο επιβλητικό και τόσο καίριο…».   

Ο Θ.Παπαγιάννης με απλό και λιτό τρόπο με τον τραγικό αυτό χορό και ένα μικρό κείμενο, θέλει να επισημάνει πως δεν φτάσαμε σ’αυτή την παρακμιακή κατάσταση τυχαία , αλλά οδηγηθήκαμε εκεί μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν.   

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του δεν ξέρει από πόσο μακριά του έρχονται οι εφιαλτικές αυτές μορφές , ούτε μπορεί να εξηγήσει αν είναι θεοί ή δαίμονες , αν είναι μυθικές μορφές ή ήρωες της ιστορίας, λαϊκοί αγωνιστές ή πνευματικοί άνθρωποι , εθνικοί ευεργέτες ή διδάσκαλοι του γένους , φαντάσματα του νου ή εφιάλτες.Και καταλήγει: Μήπως είναι οι προπάτορες μας αυτοί που έστησαν το έθνος μας όρθιο και προβάλουν εν χορώ,απειλητικοί, εξοργισμένοι, ταπεινωμένοι, πυρπολημένοι και μας γυρεύουν εξηγήσεις για την κατάντια αυτού του τόπου.   

Μας καλεί όλους να αναρωτηθούμε και να προβληματιστούμε.

πηγή: skai.gr


σχετικα αρθρα