Στις 22 Απριλίου κλείνει ο κύκλος της έκθεσης «Made in Britain», με εκθέματα σύγχρονης τέχνης από τη Συλλογή του Βρετανικού Συμβουλίου, η οποία παρουσιάζεται στο μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου). Η έκθεση, καλύπτοντας τις δεκαετίες 1980-2010, περιλαμβάνει κάποια από τα ωραιότερα έργα του Βρετανικού Συμβουλίου, το οποίο διαθέτει μία από τις πληρέστερες στον κόσμο συλλογές σύγχρονης βρετανικής τέχνης, με 8.500 κομμάτια από περισσότερους από 1.650 Βρετανούς καλλιτέχνες.

Το κοινό, μέσα από τα περίπου 150 έργα της έκθεσης, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τις δημιουργίες μερικών από τους πιο παραγωγικούς σύγχρονους Βρετανούς καλλιτέχνες των τελευταίων τριάντα χρόνων, όπως οι Keith Arnatt, Helen Chadwick, Peter Doig, Gilbert & George, Damien Hirst, Sarah Lucas, Mark Titchner, Cornelia Parker και Mark Wallinger.

Το ευρύ φάσμα και η πολυμορφία της βρετανικής τέχνης αυτής της περιόδου αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές που έχει υποστεί η τέχνη και ο ρόλος της μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, με αφετηρία την επιχειρηματικά τολμηρή και φιλόδοξη γενιά των καλλιτεχνών των αρχών της δεκαετίας του 1990, οι οποίοι είναι γνωστοί με το όνομα ΥΒΑs (Young British Artists) και έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε κοινωνικά θέματα που απασχολούν τη βρετανική κοινωνία.

Επίσης, αναδεικνύονται και άλλοι παράγοντες που συντέλεσαν στο να μαγνητίσουν προς τη σύγχρονη τέχνη το ευρύ κοινό, όπως η θέσπιση του πρώτου βραβείου «Turner Prize» που καθιερώθηκε για νέους σύγχρονους καλλιτέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 1984, το άνοιγμα της «Tate Modern», το 2000 και η κατάργηση του εισιτηρίου στις δημόσιες γκαλερί και μουσεία, το 2001.

Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη – κτίριο της οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, τηλ.: 210 3453111, www.benaki.gr ,www.britishcouncil.gr .

Ωράριο λειτουργίας:
Τετ., Πέμ., Κυρ.: 10.00 - 18.00, Παρ., Σάβ.: 10.00 - 22.00, Δευτ., Τρ.: κλειστά.


πηγή: naftemporiki.gr