Βόλοι, πατίνι, σβούρα, μπάλα, κουτσό και σχοινάκι παρουσιάζονται στην αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με τίτλο «Παιχνίδια της παλιάς γειτονιάς», που κυκλοφορεί την Τετάρτη 18 Απριλίου από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

Σκέψεις και αναμνήσεις του μυαλού ξεπηδούν σε φόντο ασπρόμαυρο, λες και βγήκαν από παλιά ελληνική ταινία, όπως ξεφυλλίζεις ένα παλιό φωτογραφικό άλμπουμ που σε ταξιδεύει σε εποχές περασμένες, όταν όλα ήταν τόσο διαφορετικά, αθώα, παιδικά. H μια μετά την άλλη, οι εικόνες ξετυλίγονται και πλέκουν ένα πολύχρωμο κουβάρι.

Τι θα ήταν τα παιδιά χωρίς παιχνίδι; Τι θα είχαμε και όλοι εμείς να θυμόμαστε από τη παιδική μας ηλικία; Το παιχνίδι είναι μία φυσική, ζωτική ανάγκη για κάθε παιδί. Σε όλη την πορεία του ανθρώπινου είδους, αναπτύχθηκαν μέσα από αυτό χιλιάδες παιδιά, πνευματικά, σωματικά, ηθικά και κοινωνικά. Στην Ελλάδα, το παιχνίδι βοήθησε τα παιδιά του λαού μας να ξεπεράσουν αντίξοες κοινωνικές συνθήκες, στερήσεις, φτώχια, πολέμους. Κάθε παιχνίδι εξέφραζε την εποχή και την κοινωνία που το δημιούργησε, παραλλασσόταν από γενιά σε γενιά και ξεπέρασε τα σύνορα των κρατών, καλλιεργώντας τις αξίες της συμμετοχής και του σεβασμού σε κανόνες και όρους απλούς, ξεκάθαρους, τίμιους.

Στην αναμνηστική σειρά που σχεδίασε η εικαστικός Ανθούλα Λύγκα αποτυπώνονται έξι από τα παραδοσιακά παιχνίδια της παλιάς εποχής στα γραμματόσημα του σήμερα.

Χαρακτηριστικά της σειράς

Η σειρά αποτελείται από έξι γραμματόσημα διαστάσεων 30x42 χιλιοστά που κυκλοφορούν στις παρακάτω κλάσεις και ποσότητες

Κλάσεις Παραστάσεις Ποσότητες

0,02 ευρώ Μπάλα 2.000.000

0,10 ευρώ Πατίνι 2.000.000

0,35 ευρώ Σχοινάκι 2.000.000

2,00 ευρώ Σβούρα 2.000.000

3,00 ευρώ Κουτσό 120.000

Πληροφορίες

Όλα τα φιλοτελικά προϊόντα πωλούνται από το κεντρικό φιλοτελικό κατάστημα (Λυκούργου 5 & Απελλού, Αθήνα) και από τα ταχυδρομικά καταστήματα μέχρι εξαντλήσεως.

Πηγή: naftemporiki.gr