current views are: 1

17 Απριλίου 2012
Δημοσίευση18:15

«Το διπλό Βιβλίο» στη Στέγη Γραμμάτων

Με ένα timing ακριβές, η παράσταση αυτή έρχεται μέσα σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία είναι σε «αναταραχή» και μόνιμη αλλαγή και διόλου τυχαία, είναι μια παράσταση που πραγματικά έπρεπε να γίνει τώρα.  

Δημοσίευση 18:15’
αρθρο-newpost

Με ένα timing ακριβές, η παράσταση αυτή έρχεται μέσα σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία είναι σε «αναταραχή» και μόνιμη αλλαγή και διόλου τυχαία, είναι μια παράσταση που πραγματικά έπρεπε να γίνει τώρα.  

Με ένα timing ακριβές, η παράσταση αυτή έρχεται μέσα σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία είναι σε «αναταραχή» και μόνιμη αλλαγή και διόλου τυχαία, είναι μια παράσταση που πραγματικά έπρεπε να γίνει τώρα.   Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει «Το διπλό βιβλίο», ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου.  

Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας – όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας. Έτσι, η ιστορία του Κώστα γίνεται η ιστορία της χώρας μας, φωτίζοντας τις πτυχές του «ρωμαίικου» που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα. Συγχρόνως, όμως, η ιστορία του καταφέρνει να γίνει πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου «στο δικό μας κόσμο το σημερινό», ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα.  

Έπειτα από τον ιδιαίτερα επιτυχημένο Γλάρο του Τσέχωφ, η νεοσύστατη θεατρική ομάδα Pequod της Αγγελικής Παπαθεμελή και του Δημήτρη Ξανθόπουλου (ιδρυτικό μέλος της οποίας ήταν και ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης) ανεβάζει στη σκηνή Το διπλό βιβλίο σε μια πρωτότυπη προσέγγιση που αναζητά με λιτά μέσα και μια ουσιαστική δουλειά συνόλου νέες μορφές αφήγησης και επαφής με το κοινό.  

Κείμενο: Δημήτρης Χατζής
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνογραφική & Ενδυματολογική επιμέλεια: Pequod
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Γεωργαλάς
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Ερμηνεύουν: Γιάννης Κλίνης, Χριστίνα Μωρόγιαννη, Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή  
Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών / Θεατρική Oμάδα Pequod

πηγή: culturenow.gr


σχετικα αρθρα