Οι αφίσες της βραβευμένης ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη «Μαχαιροβγάλτης» καταγράφηκαν από τον φακό του Δημήτρη Φαντάκη -καθώς ο χρόνος και η πόλη τις μεταμόρφωνε- παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Μαχαιροβγάλτης και Χρόνος», η οποία εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 18 Απριλίου στο Booze Cooperativa.  Η έκθεση βασίζεται στην φωτογράφηση των πόστερ που δημιουργήθηκαν για την βραβευμένη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, με ομώνυμο τίτλο «Μαχαιροβγάλτης».  

Ο Δημήτρης Φαντάκης, βοηθός οπερατέρ της συγκεκριμένης ταινίας και συνεργάτης ετών του Γιάννη Οικονομίδη, αποφάσισε να κρατήσει ένα φωτογραφικό ημερολόγιο των πόστερ που αναρτήθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων και του ευρύτερου κέντρου της Αθήνα, για την προβολή και την διαφήμιση της εν λόγω ταινίας.

Κατέγραψε, λοιπόν, με τον φωτογραφικό του φακό τα στάδια ζωής των πόστερ του «Μαχαιροβγάλτη» στους αθηναϊκούς δρόμους, από την πρώτη ημέρα της λαμπερής τους ανάρτησης ως και την τελευταία ημέρα της μη αναστρέψιμης φθοράς τους. Το πρότζεκτ αυτό είχε διάρκεια 3 μηνών και η συχνότητα των λήψεων γίνονταν ανά εβδομάδα.

Υπόθεση - συντελεστές
Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Νίκος κατεβαίνει από την Πτολεμαΐδα στην Αθήνα. Ο θείος του τού προσφέρει τροφή και στέγη κι εκείνος αναλαμβάνει να φροντίζει τα σκυλιά του. Μόνος σε ένα απομονωμένο προάστιο, βουλιάζει στη μίζερη ρουτίνα, ώσπου η σχέση του με τη θεία του θα αλλάξει όλες τις ισορροπίες. Στον «Μαχαιροβγάλτη» -ίσως στην πιο ώριμη, πνευματική και εσωτερική του ταινία- ο Γιάννης Οικονομίδης έχει χαμηλώσει τα ντεσιμπέλ και αφήνει την εικόνα να μιλήσει για όσα οι χαρακτήρες του δε λένε. Δεν υψώνουν τη φωνή τους. Κραυγάζουν, όμως, μέσα από τις σιωπές τους και την ανημπόρια τους να βγούνε από τον απύθμενο βυθό της νεοελληνικής μιζέριας που τους τραβά στη δίνη της. Όσο πιο βαθιά βουλιάζουν, τόσο πιο σκληροί γίνονται.

Σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη, σενάριο Γιάννη Οικονομίδη και Δώρη Αυγερινόπουλου, ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Βουλγαράκης, Κώστας Ξυκομηνός, Ερρίκος Λίτσης, Γιάννης Αναστασάκης, Σάσα Κρίτση, Νικολίτσα Ντρίζη, Κώστας Σειραδάκης.

Βραβεία
Το ασπρόμαυρο αστικό δράμα του Γιάννη Οικονομίδη έκανε πέρυσι την διαφορά, αφού απέσπασε την πρωτιά με 17 ψήφους στα βραβεία των Ελλήνων Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και 7 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνογραφίας, ήχου), αφήνοντας πολύ πίσω τους ανταγωνιστές του. Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη («Ψυχή στο στόμα», «Σπιρτόκουτο»), κατέκτησε και τον Χρυσό Ορφέα καλύτερης ταινίας του 5ου Ελληνικού Φεστιβάλ κινηματογράφου του Λος Άντζελες.

Πληροφορίες
Η έκθεση «Μαχαιροβγάλτης και Χρόνος» εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη 18 Απριλίου στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα) και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας 2μ.μ.-10μ.μ. κάθε μέρα εκτός Τρίτης


πηγή: naftemporiki.gr