Η αυλή ενός παλιού σπιτιού πάνω στην Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο φαίνεται πως είναι το ιδανικό μέρος για να ανεβάσει η Γιολάντα Μαρκοπούλου «Το χώμα» του ισπανού δραματουργού Χοσέ Ραμόν Φερνάντες. Ηθοποιοί διαφορετικών γενεών η Όλγα Τουρνάκη, η Τάνια Παλαιολόγου, η Μαρία Αιγινίτου και ο Τεό Αλεξάντερ (τον είδαμε φέτος στην ταινία του Σπύρου Σταθουλόπουλου «Μετέωρα» που μας εκπροσώπησε στο Φεστιβάλ Βερολίνου) ερμηνεύουν τους ρόλους κι αυτή η συνάντηση μαζί με την ιδιαίτερη αφηγηματικότητα του κειμένου είναι στοιχεία που έχουν ιντριγκάρει τη σκηνοθέτιδα.

Ο συγγραφέας  τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου της Ισπανίας το 2011 και σας θυμίζουμε πως το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε στις αρχές Μαρτίου σε μορφή αναλογίου στο φουαγιέ του Altera Pars, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ 5 o’ clock Tea-tro.

Όσο για το Συνεργείο, τον εναλλακτικό χώρο δράσης που δημιούργησε το 2007 η Γιολάντα Μαρκοπούλου, μια σκηνοθέτις με αφοπλιστική απλότητα και ανήσυχη θεατρική ματιά, μαζί με τους σταθερούς συνεργάτες της ενδυματολόγους –σκηνογράφους Αλεξάνδρα Σιάφκου και Αριστοτέλη Καρανάνο, συνεχίζει να φιλοξενεί το εργαστήρι προσφύγων με μαθήματα θεάτρου και φωτογραφίας.


πηγή: athinorama.gr