«Με διάβασες; Χάρισέ με! Χαρίστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη». Αυτό είναι το κοινωνικό μήνυμα της 35ης Γιορτής Βιβλίου, της οποίας η παρουσίαση έγινε σήμερα το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Φέτος η Γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο χώρο με τον οποίο το βιβλίο έχει συνδεθεί περισσότερο, το Πεδίον του Αρεως, από τις 4 έως τις 20 Μαΐου.

Από τον συγκεκριμένο χώρο είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει λόγω των έργων ανάπλασης που επρόκειτο να γίνουν στο πάρκο, για να μεταφερθεί για κάποια χρόνια στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κατόπιν στον πεζόδρομο της Ερμού και στη συνέχεια στο Ζάππειο, μέχρι τη φετινή επιστροφή.

«Σκοπός μας είναι να αναβαθμιστεί από κάθε άποψη η Γιορτή Βιβλίου, με στόχο την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες», τόνισε κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Θάνος Βασ. Ψυχογιός, ανέφερε, επίσης, πως «με το βιβλίο ο πολιτισμός μπορεί να έχει το καλύτερο ανάχωμα απέναντι στην κρίση».

Κοινωνική καμπάνια

Η προσπάθεια ενίσχυσης των βιβλιοθηκών που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας, αποτελεί μια πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε στην περυσινή 34η Γιορτή Βιβλίου, και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Πολλοί ήταν οι φίλοι του βιβλίου οι οποίοι -ακόμη και μετά τη λήξη της έκθεσης, συνέχισαν να φέρνουν βιβλία στα γραφεία του συλλόγου (Θεμιστοκλέους 73, Αθήνα), αποδεικνύοντας ότι το κοινό είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα βιβλιοφιλίας. Αποτέλεσμα αυτής της ιδιαίτερης πρωτοβουλίας ήταν να συγκεντρωθούν 3.000 βιβλία, τα οποία - στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, στάλθηκαν στις βιβλιοθήκες της Λέρου και των Λειψών.

Η φετινή διοργάνωση, με τη μεγάλη κοινωνική καμπάνια, έχει ως στόχο να βελτιώσει τα νούμερα της περσινής χρονιάς. Τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν θα πάρουν τον δρόμο για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης ενώ θα ενισχύσουν, επίσης, τις βιβλιοθήκες των Νοσοκομείων Παίδων, Αγίας Σοφίας και Αγλαΐας Κυριακού, καθώς και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και του Γυμνασίου - Λυκείου Βερδικούσας της επαρχίας Ελασσόνας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της Γιορτής Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις, για μικρούς και μεγάλους, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (όπως έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κτλ.).

«Οι γελοιογράφοι bookάρουν»

Η 35η Γιορτή του Βιβλίου ξεκινά την Παρασκευή 4 Μαΐου - δύο μόλις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής- με τον πιο επίκαιρο τρόπο. Την Πολιτική Γελοιογραφία.

«Είκοσι έξι Έλληνες γελοιογράφοι πρώτης γραμμής, οι οποίοι ασκούν μια σοβαρή τέχνη με αστείο πρόσωπο, θα παρουσιάσουν τα έργα τους στην έκθεση με τίτλο «Οι γελοιογράφοι bookάρουν», και θέμα την κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι μια ευκαιρία για μας που ασκούμε ένα μοναχικό επάγγελμα να βρεθούμε ανάμεσα στους επισκέπτες και να κρυφοκοιτάμε τις αντιδράσεις τους», είπε ο Ηλίας Μακρής , που μίλησε εκ μέρους των Ελλήνων γελοιογράφων.

Οι επισκέπτες της Γιορτής Βιβλίου θα μπορούν να «ψηφίζουν» από την Παρασκευή, αφού σε ειδική κάλπη στο χώρο της Έκθεσης Γελοιογραφίας , θα μπορούν να ρίξουν την… ψήφο τους με ένα σκίτσο, μια ατάκα, ένα συναίσθημα ή ένα σύνθημα για τα κόμματα και τις εκλογές.

Το Σάββατο 5 Μαΐου από τις 18:30 έως τις 22.00, οι γελοιογράφοι θα βρίσκονται στο χώρο της έκθεσης για να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με το κοινό, να εξηγήσουν τον τρόπο και τις τεχνικές της δουλειάς τους και να σκιτσάρουν με μικρούς και μεγάλους, ενώ θα υπογράψουν μπλουζάκια με σκίτσα τους που θα διατίθενται σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Την ίδια μέρα, στις 8 το βράδυ, θα ανοίξουν την κάλπη και θα βραβεύσουν την καλύτερη έμπνευση, με ένα μπλουζάκι που θα επιλέξει ο ίδιος ο νικητής.

Πληροφορίες

Πεδίο του Άρεως, Αθήνα, Διάρκεια έκθεσης από 4 έως 20 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18:00 - 22:00, Σάββατο 11:00 - 14:30 και 18:00 - 22:00, Κυριακή 11:00 - 22:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: naftemporiki.gr