Η συνέχιση των ελληνο - νορβηγικών ανασκαφών στην περιοχή της αρχαίας Τεγέας, καθώς και οι έρευνες στον οχυρωμένο βυζαντινό οικισμό του κάστρου Απαλίρου στη Νάξο, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ανασκαφικού έργου του Νορβηγικού Ινστιτούτου για το 2011.

Στις έρευνες αυτές, αλλά και στα σεμινάρια, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις διαλέξεις και τα μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν πέρσι από το σκανδιναβικό Ινστιτούτο, έγιναν αναφορές στη πρόσφατη ετήσια ανοιχτή συνάντηση του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Αρχαία Τεγέα

Στην αρχαία Τεγέα, όπου το Νορβηγικό Ινστιτούτο δραστηριοποιείται ανασκαφικά ήδη από τη δεκαετία του ΄90, αναγνωρίστηκαν κτίρια και δρόμοι, καθώς και κινητά ευρήματα, που ανήκουν σε όλες τις φάσεις της βυζαντινής εποχής (πρώιμη, μέση και ύστερη βυζαντινή περίοδο). Επίσης, εντοπίστηκαν μια ασβεστοκάμινος και ένα συγκρότημα λουτρών, τα οποία ανήκουν στην ύστερη αρχαιότητα (4ος - 6ος αι. μ. Χ.). Οι επιφανειακές έρευνες που διενεργεί το Ινστιτούτο στην περιοχή της Τεγέας, σε συνεργασία με τις ελληνικές εφορείες αρχαιοτήτων, έχουν ξεκινήσει από το 2009 και θα ολοκληρωθούν το 2013.

Κάστρο Απαλίρου

Οι νορβηγικές έρευνες στο κάστρο Απαλίρου της Νάξου, ένα από τα σημαντικότερα πρωτοβυζαντινά μνημεία των Κυκλάδων, έφεραν στο φως εντυπωσιακά κατάλοιπα από εκκλησιαστικά κτίρια - μεταξύ των οποίων αναγνωρίστηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου-, μια δεξαμενή, καθώς και πολλά κινητά ευρήματα, όπως αποθηκευτικά αγγεία και μεταλλικά αντικείμενα.

Πηγή: naftemporiki.gr