H Λυκόφως παρουσιάζει το έργο του Χένρικ Ίψεν Αρχιμάστορας Σόλνες στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Αίθουσα Αντιγόνη από 6 Ιουνίου 2012. Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί ένα από τα τελευταία έργα του σπουδαίου νορβηγού συγγραφέα, γραμμένο το 1892, που πραγματεύεται το δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στην ευτυχία και τη φιλοδοξία, τη λαχτάρα αλλά και τον φόβο προς τα νιάτα, την αγωνία μιας ολοκληρωμένης ζωής και το άγχος του θανάτου.

 
Ο Σόλνες είναι ένας άνθρωπος αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τα άκρα για να ξαναγεννηθεί, να ορίσει τη μοίρα του αντί να γίνει θύμα της. Βαθιά αυτοβιογραφικό, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας είχε εξομολογηθεί, το έργο είναι ένας ύμνος προς την ελευθερία, το σπάσιμο των δεσμών που μας κρατούν υπόδουλους στις επιλογές μας.

Η παράσταση θα γίνει με τους θεατές επί σκηνής σε ένα απόλυτα κλειστό σκηνικό χώρο, σαν ένα μαύρο σφραγισμένο κουτί, με έναν λαμπρό σύνολο ηθοποιών.

 
Σύνοψη

 Ο Χάρβαρντ Σόλνες είναι αρχιμάστορας και αυτοδίδακτος αρχιτέκτονας, παντρεμένος πολλά χρόνια με την Αλίνε. Μέσω της σπουδαίας και φιλόδοξης καριέρας του κατάφερε να γίνει ένας σημαντικός άνδρας στον τόπο του, αν και ένα ατύχημα – μια πυρκαγιά στο πατρικό της γυναίκας του στο οποίο διέμεναν – στάθηκε η αφορμή για την ανοδική του πορεία. Η Αλίνε δεν ξεπέρασε ποτέ την καταστροφή του πατρικού της και τον χαμό των νεογέννητων διδύμων της που συνέβη λίγο αργότερα. Τελευταία ανησυχεί και για την πνευματική υγεία του συζύγου της, πράγμα που εκμυστηρεύεται στον φίλο τους και γιατρό Δρ. Χέρνταλ. Ο Σόλνες έχει τρεις υπαλλήλους: τον γέρο Μπρόβικ, που κάποτε έμαθε στον Σόλνες τη δουλειά, τον γιο του Ράγκναρ Μπρόβικ και την Κάγια Φόσλι, αρραβωνιασμένη με τον νεαρό Μπρόβικ, αλλά ερωτευμένη με τον Αρχιμάστορα. Ο Σόλνες συντηρεί τα αισθήματα της νεαρής για να μη φύγει ο υπάλληλός του και ανοίξει δικό του γραφείο.

 Όταν εισβάλλει στη ζωή τους η νεαρή Χίλντε Βάνγκελ, όλα αλλάζουν. Η Χίλντε του εκμυστηρεύεται ότι πριν 10 χρόνια είχαν γνωριστεί στα εγκαίνια ενός ψηλού καμπαναριού που είχε χτίσει στην πόλη της. Τότε της είχε υποσχεθεί ότι σε δέκα χρόνια θα της χτίσει ένα παλάτι και εκείνη έρχεται τώρα να το διεκδικήσει. Ο Σόλνες μόλις έχει ολοκληρώσει, για εκείνον και τη σύζυγό του, ένα καινούριο σπίτι, με έναν ψηλό πύργο, στις στάχτες του παλιού τους σπιτιού. Η Χίλντε τον πείθει να ανέβει, όπως τότε που τον γνώρισε, στο ψηλότερο σημείο του κτίσματος και να βάλει το στεφάνι για τα εγκαίνια. Ο Σόλνες, όμως, προς έκπληξή της, φοβάται φοβερά τα ύψη. Αλλά προς έκπληξη όλων ανεβαίνει στον πύργο…

 Λίγα λόγια για το έργο


Ο Ίψεν έχει φτάσει πια στην ηλικία όπου το ζήτημα της ύπαρξης γίνεται εμμονή. Το έργο παίρνει διαστάσεις αυτοβιογραφικού έργου, εξομολόγησης, καθώς ο ίδιος αρκετά συχνά συστηνόταν ως αρχιμάστορας. Το «κτίσιμο» των έργων του ήταν για εκείνον ο ακρογωνιαίος λίθος της δουλειάς και της ύπαρξής του. Οι ήρωες του έργου του είναι πρόσωπα που συνάντησε στη ζωή του.

 
Ο νεαρός Ράγκναρ Μπρόβικ, που ο Σόλνες εμποδίζει την εξέλιξη της καριέρας του θα μπορούσε να είναι ο Κνουτ Χάμσουν, ο οποίος συχνά καταφερόταν στις διαλέξεις του εναντίον του Ίψεν, ο Στρίντμπεργκ ή ο Χάουπτμαν που μόλις ξεκινούσαν την καριέρα τους. Η νεαρή Χίλντε Βάνγκελ προσομοιάζει στη νεαρή Χίλντουρ Άντερσεν, την οποία έχει ξανασυναντήσει ένα χρόνο πριν τη συγγραφή του έργου, το 1891. Ο Σόλνες και η Χίλντε έχουν ως ημερομηνία συνάντησης τη 19η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με εκείνη της γνωριμίας του Χένρικ Ίψεν με τη Χίλντουρ Άντερσεν. Αλλά η ηρωίδα έχει στοιχεία και από άλλες νεαρές που είχε γνωρίσει ο Ίψεν, όπως την Αιμιλία Μπάρνταχ, καθώς ο Ίψεν είχε αρχίσει να το γράφει πριν επιστρέψει στη Χριστιανία και ξανασυναντήσει την Άντερσεν. Η σχέση του με την κυρία Σόλνες στο έργο θα μπορούσε να συγκριθεί με τη σχέση του Ίψεν με τη σύζυγό του, Σουζάνα. Τέλος, και ο ίδιος, όπως ο ήρωάς του, λάτρευε τους πύργους και έτρεμε τα ύψη…

Τα στάδια της καριέρας του Σόλνες ως αρχιτέκτονα έχουν συγκριθεί από μελετητές με την εξέλιξη των έργων του Ίψεν ως συγγραφέα. Ο Σόλνες έγινε γνωστός φτιάχνοντας εκκλησίες και καμπαναριά, τόπους λατρείας δηλαδή, ενώ ο Ίψεν γράφοντας τα πρώτα του έργα, άλλα ρομαντικά και άλλα φιλοσοφικά και ιστορικά (Οι μνηστήρες του θρόνου, Μπραντ). Ο Σόλνες, στη συνέχεια, αποφασίζει να χτίσει σπίτια για ανθρώπους, ενώ ο Ίψεν περνάει στο ρεαλισμό και ασχολείται με κοινωνικά έργα (Κουκλόσπιτο, Έντα Γκάμπλερ). Τέλος, ο Σόλνες επιθυμεί, διάσημος πια, να χτίσει ουράνια παλάτια. Ο Ίψεν από τον Αρχιμάστορα Σόλνες και μετά, στα τελευταία του έργα δηλαδή, περνάει από τον ρεαλισμό στον συμβολισμό, με έργα που διατρέχονται από μια ευρεία οπτική στο μεταφυσικό περιβάλλον της ανθρωπότητας.
 
Ο Σόλνες είναι από τους πιο φίλαυτους αλλά παράλληλα από τους πιο θαραλλέους ήρωες του Ίψεν. Δε διστάζει να ανοίξει πόλεμο με τον Θεό. Και αν και τελικά χάνει εξαιτίας επηρμένου χαρακτήρα και υπερβολικής υπερηφάνειας, η ήττα του είναι κατά κάποιο τρόπο και νίκη: νικάει τον Θεό αφού δε διστάζει να τολμήσει αυτό που τον τρομάζει περισσότερο.

Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία - Σκηνικά: Γιάννης Χουβαρδάς
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννος Περλέγκας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Αργυρώ Χιώτη

Πληροφορίες

Τοποθεσία    

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Αίθουσα Αντιγόνη, Πειραιώς 254, Ταύρος
Ημερομηνία    

Παραστάσεις: Τετάρτη 6 Ιουνίου – Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21.15
Πληροφορίες     Τηλ: 212 254 0300, www.theatron254.gr

Τιμές εισιτηρίων    

Κανονικό: Τετάρτη-Πέμπτη 18 € & Παρασκευή – Κυριακή 20 €, φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών: 14€

Προπώληση εισιτηρίων «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0300,

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr, Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας, Public, Kαραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246210, Public, Γρ. Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς, τηλ. 210 4126460, Public, Καράγιωργα & Λαζαράκη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8984300, Public, Ανδρέα Παπανδρέου 35, MALL Αμαρουσίου, τηλ. 210 6300023, Public, Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, MALL Αγίου Δημητρίου, τηλ. 210 9730006

Πηγή: culturenow.gr