Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζουν, από 9 έως 24 Μαΐου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, την έκθεση «Pekka of Finland- Contemporary Illustration of Finland: From the Land of Booze and Blondes» με έργα δέκα κορυφαίων Φινλανδών εικονογράφων και γραφιστών.

Η Φινλανδία έχει μακρά παράδοση στο βιομηχανικό σχέδιο και τις εφαρμοσμένες τέχνες, με παγκοσμίως γνωστούς σχεδιαστές όπως τους Αλβαρ Ααλτο, Έερο ’αρνιο, Τάπιο Βίρκαλα και Έερο Σάαρινεν - ο τελευταίος σχεδίασε και το κτίριο του Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών. Σήμερα, τη σκυτάλη έχουν πάρει εικονογράφοι και γραφίστες, οι οποίοι έκαναν πάλι γνωστή τη Φινλανδία σε ολόκληρο τον κόσμο. Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, τη Dutch Design Week, στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, τη Βουδαπέστη και τη Σόφια και διοργανώνεται από το πρακτορείο Pekka, στο πλαίσιο της ανακήρυξης του Ελσίνκι ως World Design Capital 2012.

Συμμετοχές

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, μέλη του πρακτορείου Pekka, είναι οι εξής: Ίνκα Γιάρβινεν, Σάννα Μάντερ, Ράμι Νίεμι, Λόττα Νίεμινεν, Γιάνινε Ρίγουελλ, Πίεταρι Πόστι, Μίννι Χάβας, Σακ Μαζίκ, ’νττι Ούοτιλα και Σάνττου Μούστονεν. Το πρακτορείο Pekka είναι για μία δημιουργική ομάδα που ασχολείται με την εικονογράφηση, το σχέδιο, την καλλιτεχνική διεύθυνση και την κινούμενη εικόνα, στην οποία η Grafia (Ένωση των Επαγγελματιών Γραφιστών της Φινλανδίας), απένειμε τον τίτλο του «Γραφικού Σχεδιαστή 2011».

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 11 Μαΐου στις 7.30 το απόγευμα.

Πληροφορίες

Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας- πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής, τηλ. 210 - 7224028. Διάρκεια: 9 έως τις 24 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00.

Πηγή: naftemporiki.gr