current views are: 1

9 Μαΐου 2012
Δημοσίευση17:21

Θεατρικές «Αναγνώσεις» καινούριων νεοελληνικών έργων

Ο επιτυχημένος θεσμός των «Αναγνώσεων» του Εθνικού Θεάτρου στηρίζει και αυτήν τη χρονιά τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, παρουσιάζοντας εννέα καινούργια νεοελληνικά έργα, από σήμερα Τετάρτη 9 έως και την Κυριακή 13 Μαΐου.

Δημοσίευση 17:21’
αρθρο-newpost

Ο επιτυχημένος θεσμός των «Αναγνώσεων» του Εθνικού Θεάτρου στηρίζει και αυτήν τη χρονιά τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, παρουσιάζοντας εννέα καινούργια νεοελληνικά έργα, από σήμερα Τετάρτη 9 έως και την Κυριακή 13 Μαΐου.

Ο επιτυχημένος θεσμός των «Αναγνώσεων» του Εθνικού Θεάτρου στηρίζει και αυτήν τη χρονιά τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, παρουσιάζοντας εννέα καινούργια νεοελληνικά έργα, από σήμερα Τετάρτη 9 έως και την Κυριακή 13 Μαΐου.

Με επίκεντρο τον στίχο του Ιωάννη Πολέμη «Τί είναι η πατρίδα μας», και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη σύγχρονη θεατρική γραφή, οι «Αναγνώσεις 2012» δίνουν βήμα σε νέους και σε ήδη καταξιωμένους καλλιτέχνες, για να μιλήσουν για την πραγματικότητά μας μέσα από τα έργα τους, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Σίσσυς Παπαθανασίου και σε συνεργασία με το Τμήμα Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου.

Τα έργα

«Χωρίς εσένα» του Γιάννη Παπαδόπουλου

Ο θάνατος της μητέρας τους ενώνει ξανά δύο αδέλφια, καθώς το πένθος ξυπνά τα τραύματα του παρελθόντος, τις ενοχές και τις απωθημένες επιθυμίες τους, μέσα από θρυμματισμένους διαλόγους και σιωπές.

Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου. Παίζουν: Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιούλικα Σκαφιδά.

«Μελίσσια» του Αλέξη Σταμάτη

Μια ηλικιωμένη συγγραφέας, κατάκοιτη στο κρεβάτι της, γράφει το τελευταίο της βιβλίο. Ένα βράδυ καλεί την κόρη, το γαμπρό και το γιο της, με σκοπό να τους ανακοινώσει κάτι σημαντικό. Όμως, μια απρόσμενη αποκάλυψη και η εμφάνιση ενός προσώπου ανατρέπει όλα τα δεδομένα και απειλεί να διαταράξει τις οικογενειακές ισορροπίες.

Σκηνοθεσία: Ελένη Μποζά. Παίζουν: Μπέτυ Αρβανίτη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Στάθης Μαντζώρος, Δανάη Παπουτσή, Νίκος Χατζόπουλος.

«Η Λίστα» της Κλαίρης Λιονάκη

Σε μια πικρή αποτύπωση της αγωνίας ενός ανθρώπου για ταυτότητα και ενσωμάτωση σε μια νέα πατρίδα, ο ήρωας του έργου, μετά από μεγάλη αναμονή και προετοιμασία, φτάνει επιτέλους στο γραφείο, για να διαπιστώσει πως το όνομά του δεν υπάρχει στην πολυπόθητη λίστα. Τότε, χάνει τον έλεγχο, τον χώρο και τον χρόνο και προσπαθεί μάταια να ξαναβρεί τον εαυτό του. Σκηνοθεσία – ήχος – φωτισμοί: Ένκε Φεζολλάρι. Παίζει ο Μάνος Καρατζογιάννης.

«Τοπία με γυναίκες» του Παναγιώτη Μέντη

Τρεις γυναίκες γοητευτικές, κωμικές, υστερικές, μοναχικές, όλες τους με κοινό ζητούμενο την εξομολόγηση, ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους, σκιαγραφώντας το κοινωνικό πλαίσιο που τις διαμόρφωσε και το οποίο συνδιαμόρφωσαν.

Σκηνοθεσία: Νατάσσα Τριανταφύλλη, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Ιωάννα Παππά.

«Η μικρή σειρήνα» του Θεόδωρου Εσπίριτου

Ένα μουσικοθεατρικό παραμύθι για μια μικρή σειρήνα που αποφασίζει να αφήσει τον κόσμο του βυθού, για να ζήσει τον έρωτα στο πρόσωπο του πρίγκιπα. Νιώθει προδομένη, αλλά αρνείται να εκδικηθεί.

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Εσπίριτου, μουσική: Χρίστος Θεοδώρου. Παίζουν και τραγουδούν: Έλλη Κατσιναβάκη, Κωνσταντίνος Καφετζής, Στέλιος Κέλερης, Κατερίνα Μπαλαμώτη, Στέλλα Νούλη, Σταμάτης Πακάκης, Βασίλης Παναγιωτίδης, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Ράνια Φουρλάνου.

«Μακρινή άγνωστη χώρα» του Σταμάτη Πολενάκη

Τί κοινό υπάρχει ανάμεσα σε μια παλιά σοφίτα στο ’μστερνταμ, στα σκορπισμένα χαρτιά και τα ημερολόγια ενός νεαρού κοριτσιού στην -υπό γερμανική κατοχή- Ολλανδία του 1944 και τη σημερινή Ελλάδα; Στο ερώτημα «τι είναι η πατρίδα μας», ο συγγραφέας απαντά με μια ιστορία μακρινή και ξένη, για να προβάλλει τις αναλογίες με το σήμερα της δικής μας πραγματικότητας.

Σκηνοθεσία: Σίσσυ Παπαθανασίου, φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου, sound design: DNA Lab, κοστούμι: ’ση Δημητρολοπούλου, body painting: Δήμητρα Γιατράκου. Παίζει η Ραφίκα Σαουίς. Ακούγονται ο Λέανδρος Πολενάκης και η μικρή Μάγδα Παρασκευά.

«Ζωγράφισέ το» της Μαρίας Παπαλέξη

Δύο έφηβοι ετοιμάζονται να βάλουν τη δική τους πινελιά στον τεράστιο πίνακα που έχουν ζωγραφίσει οι πρόγονοι τους. Η διαδικασία όμως, αποδεικνύεται γεμάτη εκπλήξεις και απρόοπτα.

Σκηνοθεσία: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, μουσική: Λαέρτης Μαλκότσης – Έλλη Βασιλάτου. Παίζουν: Λαέρτης Μαλκότσης, Δημήτρης Πασσάς, Ελεάνα Στραβοδήμου.

«Η επαφή» του Φοίβου Μπότση

Ο Θάνος και ο Ανδρέας, δυο εραστές που έχουν χωρίσει, ξαναβρίσκονται. Το παρελθόν είναι νωπό. Η συγκίνηση, ο θυμός, τα τραύματα, η ματαιωμένη επιθυμία για υπέρβαση των ορίων συνθέτουν ένα σχόλιο για τους χωρισμούς και την ανάγκη για ουσιαστική επαφή, σε μια πόλη που δεν γιορτάζει πια.

Σκηνοθεσία: Μύρνα Τσάπα, φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος, μουσική επιμέλεια – βιολοντσέλο: Ίρινα Δημάκη.

Παίζουν: Δημήτρης Μακαλιάς, Έρση Μαλικένζου, Δημήτρης Μοθωναίος.

«Ο φαρμακός» της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη

Ο αστυνομικός έχει, μόλις, συλλάβει τον Γιάννη. Αντί για την ασφάλεια, τον οδηγεί στο σπίτι του υπουργού προστασίας. Εκεί τον περιμένει μια έκπληξη, που δίνει μια χιουμοριστική οπτική πάνω στην εξουσία και τους τρόπους άσκησής της.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα, φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου. Παίζουν: Ακις Βλουτής, Φαίδων Καστρής, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Πάνος Μουζουράκης, Αθηνά Μπερδέκα, Τάκης Σακελλαρίου.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Τετάρτη 9 Μαΐου

18:00: «Μελίσσια»

Πέμπτη 10 Μαΐου

18:15: «Ζωγράφισέ το»

18:45: «Η λίστα»

Διάλειμμα

19:30: «Η επαφή»

20:00: «Ο φαρμακός»

Παρασκευή 11 Μαΐου

18:00: «Η μικρή σειρήνα»

Σάββατο 12 Μαΐου

18:00 – 19:00: «Χωρίς εσένα»

Διάλειμμα

19:15- 19:45: «Μακρινή άγνωστη χώρα»

Κυριακή 13 Μαΐου

18:00: «Τοπία με γυναίκες»

Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο – Αίθουσα Εκδηλώσεων, Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 – 1. Είσοδος: 5 ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr


σχετικα αρθρα