«Η Χιονάτη», «Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Χάνσελ και Γκρέτελ», «Ο λύκος και τα επτά κατσικάκια»…Έθνη, χώρες και γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με τα σκοτεινά παραμύθια των αδελφών Γκριμ.
Οι δυο μεγάλοι Γερμανοί παραμυθάδες έχουν φέτος την τιμητική τους, καθώς ολόκληρη η Ευρώπη τιμά με φεστιβάλ και εκδηλώσεις τα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών τους (1812).

Οι μεγάλοι ελληνικοί φορείς δεν έχουν ακόμη αναγγείλει κάτι σχετικό, έστω κι αν η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εξέδωσε τα Άπαντα των αδελφών Γκριμ (εκδόσεις «Άγρα»). Μετά, όμως, από τις σχετικές παραστάσεις-φόρος τιμής στους Γκριμ που ανέβηκαν στα θέατρα «Θυμέλη» και «Νοσταλγία», ένας ακόμη μικρός αλλά πολυδύναμος πολυχώρος πολιτισμού, η «KNOT Gallery» του Θέμελη Γλυνάτση αποτίνει ένα μεγάλο και πολύπλευρο αφιέρωμα στους αδελφούς Γκριμ.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, στον ατμοσφαιρικό υπόγειο χώρο της ΚΝΟΤ, θα ξετυλιχθεί μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων με παραστάσεις για ενήλικες, παιδικά θεάματα, συναυλίες, όπερες, εικαστικά δρώμενα, ομιλίες και εργαστήρια με Έλληνες και ξένους συντελεστές.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, η ιστοσελίδα grimmknot.com θα λειτουργεί σαν διαδραστικός κόμβος πληροφόρησης του κοινού για τις εκδηλώσεις, βάση δεδομένων με θεωρητικά και λογοτεχνικά κείμενα για τους αδερφούς Γκριμ που μεταφράζονται ή δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, καθώς και σαν εικονικό μουσείο, το οποίο θα περιλαμβάνει εικαστικές δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με βάση τα παραμύθια, ειδικά διαμορφωμένες για την ιστοσελίδα.

πηγή: athinorama.gr