Ανάμεσα στα 47 ευρωπαϊκά Μουσεία που είναι υποψήφια να αναγορευτούν «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012» (European Museum Year Award), συγκαταλέγονται το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Η τελετή ανακοίνωσης της απόφασης - που προέρχεται από την οργανωτική επιτροπή-, το European Museum Forum, θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαΐου στο Δημοτικό Μουσείο της Πεναφιέλ στην Πορτογαλία. Η διαδικασία προβλέπει τη δεκάλεπτη προβολή κάθε Μουσείου από τον αντιπρόσωπό του, μέσω ερωτήσεων που απευθύνουν τα μέλη της επιτροπής. Η παρουσίαση κλείνει με την επεξήγηση στο κοινό ενός αντικειμένου, χαρακτηριστικού της έκθεσης και των συλλογών του μουσείου.

To Aρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Η ιστορία του Βραβείου

Το «Βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς» (ΕΜΥΑ) ιδρύθηκε το 1977 υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σκοπός του είναι η αναγνώριση της αριστείας και η ενθάρρυνση της εισαγωγής καινοτόμων διαδικασιών στα Μουσεία της Ευρώπης, που ειδικά τότε ακολουθούσαν παραδοσιακές μεθόδους στην εκθεσιακή και ερμηνευτική διαδικασία, και εστίαζαν το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά στις συλλογές τους παρά στην αξιοποίησή τους για το όφελος της κοινωνίας.

Υποψηφιότητες
Στην τριανταπενταετή ιστορία του θεσμού έχει βραβευθεί μόνο ένας ελληνικός φορέας, το Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο, το 1981.

Τα υπόλοιπα φετινά υποψήφια μουσεία προέρχονται από Κροατία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία (5 συνολικά), Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία (6 συνολικά), Νορβηγία, Πορτογαλία (3 συνολικά), Ρωσία (4 συνολικά), Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία (3 συνολικά), Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο (10 συνολικά). Ευρωπαϊκό Μουσείο 2011 αναδείχτηκε στην περσινή εκδήλωση το Γαλλο - Ρωμαϊκό Μουσείο στο Tongeren του Βελγίου. ’λλα 7 μουσεία τιμήθηκαν με ειδικά βραβεία και επαίνους.

πηγή: naftemporiki.gr