Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ αποτελεί πλέον μέρος της ελίτ του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος. Ο Σκοτσέζος ηθοποιός έχτισε σιγά-σιγά την καριέρα του, δουλεύοντας σε δεκάδες ταινίες, κάνοντας λάθος επιλογές και αρκετές σωστές, για να φτάσει σήμερα να συνεργάζεται με μερικούς από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες.   Ο ηθοποιός δεν το έβαλε κάτω. Μετά την επιτυχία του Trainspotting επιδόθηκε σε μια σειρά αδιάφορων ταινιών. Συνέχιζε, όμως, να δουλεύει και οι σκηνοθέτες να τον επιλέγουν λόγω του ευχάριστου και καλοσυνάτου χαρακτήρα του.  

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ δεν είναι ντίβα. Δεν είναι ηθοποιός εξωπραγματικής ομορφιάς, όπως ο Μπραντ Πιτ, αλλά η γήινη αύρα που αποπνέει του δίνουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνει τους ρόλους ενός «φυσιολογικού» ανθρώπου.  

Αποτελεί το σημείο ταύτισης με τον θεατή. Μπορείς να πιστέψεις τα παθήματά του, γιατί φαίνεται να είναι «ένας από μας». Στον Αόρατο Συγγραφέα για παράδειγμα ερμηνεύει έναν άχρωμο και άοσμο χαρακτήρα και τον ερμηνεύει εξαιρετικά.   

Στην πραγματικότητα ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ είναι ιδιαίτερα χαρισματικός. Όταν βρίσκεται στο θεατρικό σανίδι δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι έχει χτίσει σιγά-σιγά και με κόπο μια αξιοσημείωτη καριέρα.   
Το τελευταίο διάστημα είδαμε στις ελληνικές αίθουσες δύο ταινίες του: το Perfect Sense του Ντέιβιντ ΜακΚένζι και το Haywire του Στίβεν Σόντερμπεργκ, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις Κάννες ως μέλος της κριτικής επιτροπής που θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα.  

Το σίγουρο είναι ένα: ο 41 ετών πλέον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ διήνυσε πολύ δρόμο από τη Σκωτία μέχρι το Λος Άντζελες και θα είναι παρών στα κινηματογραφικά δρώμενα για πολύ καιρό ακόμα.

πηγή: in.gr