Με μόνο ένα μικρόφωνο και έναν τηλεβόα επί σκηνής, η ομάδα «Προτζέκτορ» παρουσιάζει το «Δεύτερο σχεδίασμα» της τραγωδίας του Αισχύλου
Ο βασιλιάς της Θήβας Οιδίποδας, ανακαλύπτοντας ότι έχει σκοτώσει τον πατέρα του και παντρευτεί τη μητέρα του, αυτοεξορίζεται αφήνοντας την εξουσία στους δίδυμους γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη, οι οποίοι συμφωνούν να κυβερνούν τη χώρα εναλλάξ, έναν χρόνο ο καθένας. Οταν όμως ο Ετεοκλής αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον αδελφό του, ο Πολυνείκης καταφεύγει στο Αργος, συγκεντρώνει στρατό υπό την ηγεσία επτά στρατηγών και επιτίθεται μαζί τους στη γενέτειρά του για να διεκδικήσει τον θρόνο. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πόλη της Θήβας ανοίγουν οι «Επτά επί Θήβας», το μόνο σωζόμενο έργο από τη θηβαϊκή τριλογία του Αισχύλου.

Η ομάδα «Προτζέκτορ» παρουσιάζει την τραγωδία υπό τον τίτλο «Επτά επί Θήβας - Δεύτερο σχεδίασμα», σήμερα (21.00), καθώς και στις 27 και 28 Μαΐου (23.45), στο «Εμπρός». Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της «Χρήσης #4», μιας σειράς παραστάσεων, εργαστηρίων και ανοιχτών προβών των ομάδων που απαρτίζουν την «Κίνηση Μαβίλη». Η είσοδος είναι ελεύθερη, ωστόσο για την κάλυψη των αναγκών του χώρου θα υπάρξει προτεινόμενη συμβολική τιμή.

Οι «Επτά επί Θήβας» τοποθετούνται σε ένα κομβικό σημείο του τραγικού κύκλου της οικογένειας των Λαβδακιδών, όταν το πατροπαράδοτο σύστημα εξουσίας τους, υπό το βάρος του τραγικού πεπρωμένου του Οιδίποδα, αυτοκαταστρέφεται, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις ώστε να εμφανιστεί στη θέση του κάτι καινούργιο: ο πόλεμος των επτά στρατηγών ενάντια στη Θήβα και η συνακόλουθη αλληλοεξόντωση των δύο αδελφών θα επιφέρουν κενό εξουσίας και ριζικές πολιτικές ανακατατάξεις. Η ομάδα «Προτζέκτορ» καταπιάνεται με την αρχαία τραγωδία έχοντας στον νου της το παρόν: σε μια αδιέξοδη και εκφυλισμένη κοινωνία, όπου η αρρώστια της εξουσίας διαφθείρει τους κυβερνώντες και τρομοκρατεί τους πολίτες, είναι δυνατόν -και υπό ποιες προϋποθέσεις- να αναδυθεί μια γνήσια δημοκρατική συνείδηση;

Η παράσταση έχει σκηνοθετηθεί για τέσσερις ηθοποιούς και μόνα σκηνικά αντικείμενα ένα μικρόφωνο και έναν τηλεβόα, εστιάζοντας με αυτό τον τρόπο στη σχέση πρωταγωνιστών και χορού. Θα επιχειρήσει να ψηλαφίσει σκηνικά τις προσπάθειες πολιτικής χειραγώγησης του πλήθους της Θήβας από μέρους του ηγέτη Ετεοκλή -με τη συνδρομή του Κατασκόπου-Αγγελιοφόρου του- και εντέλει να αναδείξει την επερχόμενη αυτοκαταστροφή του ίδιου από το αδιέξοδο που προκαλεί στην πόλη.

Η μετάφραση είναι του Ιωάννη Γρυπάρη, η σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά, η σκηνογραφία-ενδυματολογία του Γιώργου Κολιού, η δραματουργική συνεργασία της Κατερίνας Κωνσταντινάκου. Παίζουν: Θανάσης Δόβρης, Γιάννης Λάζαρης, Σύρμω Κεκέ, Ρόζα Προδρόμου.

Πηγή: ethnos.gr