current views are: 1

22 Μαΐου 2012
Δημοσίευση19:29

Η τζαζ μουσική κατακλύζει το Γκάζι

Το ετήσιο ραντεβού με την τζαζ μουσική δίνει και φέτος το αθηναϊκό κοινό στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων για το 12ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, που διοργανώνει, από τις 23 έως και τις 27 Μαΐου.

Δημοσίευση 19:29’
αρθρο-newpost

Το ετήσιο ραντεβού με την τζαζ μουσική δίνει και φέτος το αθηναϊκό κοινό στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων για το 12ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, που διοργανώνει, από τις 23 έως και τις 27 Μαΐου.

Το ετήσιο ραντεβού με την τζαζ μουσική δίνει και φέτος το αθηναϊκό κοινό στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων για το 12ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, που διοργανώνει, από τις 23 έως και τις 27 Μαΐου. Οι φίλοι της τζαζ και οι φίλοι της μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σπουδαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες της τζαζ σκηνής.  

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής :  

Τετάρτη 23/5  
Οι δίδυμοι αδελφοί Πίλχερ από την Αυστρία έχουν επικεντρωθεί στο δικό τους πρότζεκτ όπου με βάση τον αυτοσχεδιασμό «ταξιδεύουν» σε μουσικές τζαζ, ποπ, φολκ, world, κλασικές κ.ο.κ. βρίσκοντας πάντα την δική τους μουσική γλώσσα…   
Η Βικτόρια Τολστόι έχει ένα όνομα ιστορικό. Γεννήθηκε στην Στοκχόλμη και είναι τρισέγγονη του μεγάλου συγγραφέα Λέοντος Τολστόι. Μπήκε από πολύ νωρίς στη δισκογραφία και έκανε επιτυχίες στο σουηδικό chart, για να καταπλήξει τους πάντες το 2000 με το άλμπουμ «Blame It On My Youth», που ηχογράφησε με το κουαρτέτο της και περιλαμβάνει κλασικά τζαζ κομμάτια.   
Το Manu Hermia Trio από το Βέλγιο μάς οδηγεί σε έναν τζαζ κόσμο που αφενός εδράζεται στην παράδοση και αφετέρου είναι ανοιχτός σε κάθε επίδραση, με μουσική που της αρέσει να ρισκάρει ενώ παραμένει όμορφη και φιλική στον ακροατή. Οι συνθέσεις ακολουθούν ποικίλους δρόμους αρμονίας και χρωμάτων και έχει η κάθε μια τον δικό της χαρακτήρα. Από τα άκρα της τζαζ σε συναισθήματα που εκτείνονται από την γλυκύτητα ως την επιθετικότητα το τρίο αυτό είναι ένα μοντέρνο γκρουπ που αρέσκεται να παίζει groove κομμάτια και μελωδίες.  

Πέμπτη 24/5  
Η Κύπρος εκπροσωπείται με το Takousis-Karapatakis Project, το οποίο αποτελούν οι Μάριος Τακούσιης (πιάνο), Γαβριήλ Καραπατάκης (άταστο μπάσο), David Lynch (τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο), Zαχαρίας Σπυριδάκης (κρητική λύρα), Στέλιος Ξυδιάς (ντραμς)  
Ο νέος τους ψηφιακός δίσκος θα κυκλοφορήσει εντός του 2012. Με την καινούργια τους δουλειά εμβαθύνουν το λυρισμό τους. Πηγή έμπνευσης για τις αυθεντικές ιδέες και συνθέσεις τους γίνεται η μεσογειακή κουλτούρα και παράδοση όπως και η χρήση παραδοσιακών οργάνων.   
Ο Γιούρι Χόνινγκ από την Ολλανδία θα παρουσιάσει με το Yuri Honing Wired Paradise ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα. Ο Γ.Χονινγκ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σαξοφωνίστες της Ολλανδίας, με πολλές διακρίσεις, μεγάλη πείρα, εκτενείς περιοδείες και πολυάριθμη δισκογραφία. Έχει συνεργαστεί με τον Τσάρλι Χέιντεν και τον Πολ Μπλέι. Οι περισσότερες συνθέσεις έχουν σαν σημείο εκκίνησης και έμπνευσης κινηματογραφικές ταινίες όπως Kill Bill, Usual Suspects, L.A. Confidential κ.λπ. ενώ, πέραν της τζαζ, μπορούμε να ακούσουμε αναφορές στη μουσική της Bjork, του Iggy Pop, των Radiohead κ.ά. Σύμφωνα με τους Wired Paradise, αυτό που μετράει δεν είναι το ύφος και το στυλ αλλά η επικοινωνία μέσω της μουσικής. Έτσι, ο Χόνινγκ χρησιμοποιεί άφοβα την τζαζ, την ροκ, τη dance, την electronica, θέλοντας να ενισχύσει την άποψη του πως η τζαζ δεν είναι ύφος αλλά καλλιτεχνική γλώσσα.   
Το κουαρτέτο του Ιταλού σαξοφωνίστα και φλαουτίστα Ρικάρντο Λούπι εμφανίζεται την Πέμπτη στο Φεστιβάλ. Αποτελείται από νέους Ευρωπαίους μουσικούς – καθώς και το σεξτέτο The Duke Ellington Project παράλληλα με ένα κουιντέτο και ένα 12μελές σχήμα που παρουσιάζει τις δικές του συνθέσεις και λέγεται The Riccardo Luppi Ensemble.   

Παρασκευή 25/5  
Το γκρουπ Marta Sanchez Quartet έχει επιρροές από την κλασική μουσική, το ροκ, την ποπ και την πιο παραδοσιακή τζαζ μουσική ενώ ο αυτοσχεδιασμός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το κουαρτέτο αυτό έχει εμφανισθεί σε σημαντικά τζαζ events όπως το Φεστιβάλ Τζαζ της Μαδρίτης και το Φεστιβάλ Τζαζ της Βιτόρια, μεταξύ άλλων.   
To Bevort 3 από τη Δανία είναι ένα καινούριο τρίο της δανικής τζαζ σκηνής. Το τρίο παίζει με τα στάνταρντ της τζαζ και τη σύγχρονη μουσική δίνοντας δικές του ενορχηστρώσεις και δικά του κομμάτια ή ακόμα και διασκευάζοντας γνωστά ποπ τραγούδια με jazzy χρώματα. Σε πρώτο πλάνο είναι η συνθέτρια, σαξοφωνίστρια και τραγουδίστρια Περνίλε Μπέβορντ, ενώ στα ντραμς είναι ο Γιάνους Τέμπλετον και στο μπάσο ο Πέτερ Χάνσεν.  
Ένα από τα πολλά υποσχόμενα νέα τζαζ γκρουπ της Πολωνίας, με πολύ καλές κριτικές, είναι το Tubis Trio. Η μουσική τους είναι σαφώς επηρεασμένη από τη σκανδιναβική τζαζ.  

Σάββατο 26/5  
O Κρίστοφ Μαρέκ ο Τσέχος τζαζ πιανίστας και καταξιωμένος συνθέτης, αρχιμουσικός και διασκευαστής μουσικών έργων που ασχολείται ενεργά με την τζαζ, την ποπ καθώς και τη σύγχρονη κλασική μουσική. Η πιανίστρια Σάρα Μπουκόβσκα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αναγνωρισμένες καλλιτέχνιδες της νέας γενιάς και στους πιο αξιόλογους μουσικούς στη σύγχρονη μουσική σκηνή της Τσεχίας.   
Το MBQ είναι ένα από τα κορυφαία και πιο ενδιαφέροντα μικρά ακουστικά σχήματα της λετονικής τζαζ σκηνής. Ειδικεύεται με κάποιο τρόπο σε ποπ τζαζ ή λάτιν τζαζ ρεπερτόριο και μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε πολλές τζαζ σκηνές και φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αμερικής. Αρχηγός του γκρουπ είναι ο ντράμερ και παραγωγός Μάρις Μπρίεζκαλνς.   
Την Ελλάδα εκπροσωπεί το κουαρτέτο Haris Lambrakis που συνδυάζει τη modal τζαζ με τη γλώσσα της Ανατολής. Το κουαρτέτο του Χάρη Λαμπράκη αποτελεί σύμπραξη τεσσάρων μουσικών με κοινές αναφορές, αλλά και με αξιοσημείωτη πορεία ως σολίστες. Σημείο εκκίνησης για όλους αποτελεί η τροπική (modal) τζαζ των δεκαετιών του 1960 και του 1970, ο αυτοσχεδιασμός αλλά και η παραδοσιακή μουσική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι επιρροές από τον Τζον Κολτρέιν και τον Μπιλ Έβανς, αλλά και η έμπνευση από δυτικές αρμονίες, ρυθμούς και μελωδίες, είναι προφανείς. Ωστόσο, το μεγάλο μουσικό όπλο του σχήματος είναι ότι κατορθώνει να ακούγεται ως το απόλυτα σύγχρονο γκρουπ της ελληνικής τζαζ σκηνής, με έναν ήχο συμπαγή, καινούργιο, δημιουργικό, που είναι αποτέλεσμα ώσμωσης ποικίλων μουσικών στοιχείων, καταβολών και επιρροών, όπου όμως αδυνατείς να διακρίνεις τα επιμέρους «δομικά υλικά».   

Κυριακή 27/5  
Δύσκολα θα βρει κανείς στον ευρωπαϊκό χώρο – ή και ευρύτερα – πιο τολμηρή και original φωνή από αυτή της Μαρία Τζοάο Μοντέιρο Γκράντσα, για την οποία λέγεται ότι διαθέτει το πάθος της Μπίλι Χόλιντεϊ, την εφευρετικότητα της Έλα Φιτζέραλντ και το σεξ απίλ της Βραζιλιάνας Έλις Ρεγκίνα. Η ίδια η καταγωγή της (πορτογαλική και αφρικάνικη) την τοποθετεί, ταυτόχρονα με άνεση στον χώρο της world μουσικής και, ψάχνοντας την δισκογραφία της, θα την συναντήσουμε σε πλήθος από διεθνικά μουσικά πλαίσια.  
Ο κλαρινετίστας Μισέλ Πιλτς από την Κολωνία και ο πιανίστας Γκέοργκ Ρούμπι από το Λουξεμβούργο δουλεύουν πάνω σε ένα πρότζεκτ που το ονομάζουν «Instant Composings», δηλαδή «στιγμιαίες συνθέσεις». Έχει να κάνει με την στιγμιαία και ζωντανή εξέλιξη της μουσικής επί σκηνής, στα επιδέξια χέρια δυο μουσικών που την αναπτύσσουν μέσα από τη δική τους καλλιτεχνική οπτική, με δύναμη, ευαισθησία, ένταση, χιούμορ κ.ο.κ.   
Την λήξη του Φεστιβάλ δίνει ένα από τα τέσσερα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, η Big Band Το ρεπερτόριο της Big Band του Δήμου Αθηναίων αποτελείται από ιστορικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις των πρωτοπόρων δημιουργών της Big Band φιλολογίας, επίσης από έργα της σύγχρονης ποιοτικής τζαζ .
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη.  
Ώρα έναρξης 21.00

πηγή: in.gr