«Κι αν δεν τη θέλουν πέντε … σκασίλα μας». Αυτή ήταν η δήλωση της διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την απουσία από την 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης πέντε μεγάλων εκδοτικών οίκων που επικαλέστηκαν οικονομική αδυναμία συμμετοχής.    «Έχουμε 200 από τους οποίους μάλιστα οι 54 είναι νέοι στον εκδοτικό χώρο, έχουμε 190 Έλληνες συγγραφείς, 36 ξένους, έχουμε τον Εμίρ Κουστουρίτσα, έχουμε το δήμο της πόλης, τους βραβευμένους λογοτέχνες της πόλης, έχουμε τη βούληση η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από εννέα χρόνια να συνεχίσει να διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη» είπε.  

Η ελληνική – και διεθνής – οικονομική κρίση αποτελεί την ειδική θεματική ενότητα που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (με σειρά διαλέξεων από Έλληνες και ξένους οικονομολόγους, φιλοσόφους, ιστορικούς κ.ά., καθώς και την παρουσίαση δέκα βιβλίων– φετινών εκδόσεων αποκλειστικά για την οικονομική κρίση).  

«Με ένα βιβλίο ο κόσμος αλλάζει» είναι ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης, που έχει ως τιμώμενη χώρα τη Σερβία και… σταρ τον πρωτοεμφανιζόμενο ως συγγραφέα αλλά παγκοσμίως γνωστό και πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, που θα παρουσιάσει την ελληνική μετάφραση του βιβλίου-αυτοβιογραφίας του, με τίτλο: «Κι εγώ που είμαι σ’ αυτή την ιστορία».  
Τον Εμίρ Κουστουρίτσα θα παρουσιάσουν το απόγευμα της Πέμπτης (18:00 – δύο ώρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης) οι Έλληνες συγγραφείς Σώτη Τριανταφύλλου και Νίκος Παναγιωτόπουλος.  

Στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας αναμένονται επίσης Σέρβοι συγγραφείς (γνωστοί στην Ελλάδα από μεταφράσεις των βιβλίων τους): ο Βλάντισλαβ Μπάγιατς («Χαμάμ Βαλκάνια» και «ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών»), ο Ντούσαν Κοβάγιεβιτς (θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος του βραβευμένου «Αντεργκράουντ»), ο Τούρκος Εντέμ Ελντέμ, ο Κροάτης Γκόραν Φέρτσετς, η Βρετανίδα Βικτόρια Χίσλοπ, ο Αυστριακός ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ, ο Ισραηλινός Εντγκαρ Κέρετ καθώς και περισσότεροι από 100 Έλληνες λογοτέχνες.  

Ανάμεσα τους, οι Θεσσαλονικείς Ντίνος Χριστιανόπουλος και Θωμάς Κοροβίνης (βραβευμένοι φέτος το Μεγάλο κρατικό βραβείο λογοτεχνίας και το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος αντίστοιχα), ο Ισίδωρος Ζουργός (θα τιμηθεί σε ειδική τελετή από τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ Θανάση Βαλτινό για το βραβείο αναγνωστών που έλαβε το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ανεμώλια» τον περασμένο Δεκέμβριο από τις λέσχες αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ) κ.ά .  

  • Έξι συνολικά εκδηλώσεις και συζητήσεις της διοργάνωσης αφορούν την οικονομική κρίση ως «ελληνικό» και διεθνές» φαινόμενο, τα προβλήματα της Ελλάδας σε σχέση με την πρόσφατα παραγόμενη ιστοριογραφία, την εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία, τις όψεις και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παραγωγή σκέψης και τη συγγραφή.
Τα δέκα σημαντικά βιβλία της χρονιάς για την κρίση (ελληνικές εκδόσεις) παρουσιάζονται συνολικά το απόγευμα του Σαββάτου (18.00) στην αίθουσα Γιώργου Ιωάννου – περίπτερο 15.  

  • Αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της από τους βαλκανικούς πολέμους, είναι η θεματική έκθεση (με τίτλο «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης») που φιλοξενείται στο περίπτερο 13 της έκθεσης.
Ειδικές εκδόσεις, (300 τίτλοι βιβλίων), ντοκιμαντέρ, τεκμήρια από τους βαλκανικούς πολέμους, αποκόμματα εφημερίδων φιλοξενούνται στα 150 τ.μ του ειδικά διαμορφωμένου περιπτέρου.  

  • Περιπάτους πολιτισμού τιτλοφορεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης τη σειρά πολλαπλών εκδηλώσεων με θέμα το βιβλίο, αλλά και την πολυπρόσωπη «σχολή Θεσσαλονίκης» στη λογοτεχνία.
  • Την Κυριακή 27 Μαΐου, στο κλείσιμο της έκθεσης, οκτώ ποιητές της πόλης ξεκινούν μαζί με μουσικούς με το τουριστικό λεωφορείο Hop on – HopOff, από την είσοδο της HELEXPO (είσοδος Εγνατίας), διαβάζοντας ποιήματα και κείμενά τουςμε θεματική τη «λογοτεχνία ως όχημα» - κυριολεκτικά ή μεταφορικά.
Η έκθεση διαρκεί έως τις 27 Μαΐου.

πηγή: in.gr