Έπειτα από πρόταση του προέδρου του ΔΣ του ΝΟΠΠΑΠΠΑ Ιάκωβου Ναυπλιώτη το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στην τακτική του συνεδρίαση την Τρίτη 22 Μαΐου, αποφάσισε ομόφωνα την παραχώρηση του κτηρίου όπου στεγαζόταν η Παιδική Βιβλιοθήκη (στη Γρόττα) προκειμένου να διαμορφωθεί σε Πολιτιστικό χώρο – Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης στην εισήγησή του είπε ότι ναι μεν ο δήμος έχει ήδη τιμήσει τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, ο οποίος και μετά θάνατο είναι επωφελής για τον τόπο, όμως το Θεατρικό Μουσείο που θα δημιουργηθεί θα αποτελέσει αναμφισβήτητα πόλο έλξης για το Δήμο.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μαργαρίτης η κόρη του αείμνηστου Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα, έχει προχωρήσει σε δωρεά προς το δήμο όλων των κινητών καταλοίπων (συλλογή χειρογράφων, εκδόσεων, δημοσιεύματα ακόμη και ανέκδοτα, πίνακες, χειροτεχνήματα, βραβεία κ.ά.)του πατέρα της, που θα αποτελέσουν και το υλικό του Θεατρικού Μουσείου.

Στη συνέχεια διαβάστηκε επιστολή της κ. Κατερίνας Ιακ. Καμπανέλλη προς το Δήμο, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η πρόταση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι ιδανική, αφού η Γρόττα είναι η περιοχή που πρωτοπερπάτησε και πρωτοέπαιξε ο πατέρας της. Εκεί που έζησε παιδί και επέλεξε να αποκτήσει σπίτι να κατοικεί τα καλοκαίρια μέχρι τον τελευταίο χρόνο της ζωής του.

«Έχω τη βεβαιότητα» αναφέρει η κ. Καμπανέλλη «ότι η ενέργεια αυτή θα αποτελέσει για εκείνον την πληρέστερη δικαίωση αλλά και εκφράζει την αληθή του βούληση και ότι του δίνει ευχαρίστηση στην «γειτονιά των Αγγέλων», όπου πιστεύω πως βρίσκεται».

«Είναι προφανές ότι αυτός ο άνθρωπος συνεχίζει να παράγει και μετά τάφου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΑ Ιάκωβος Ναυπλιώτης, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της συγκεκριμένης ιδέας.

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο δέχτηκε την πρόταση του Δημάρχου και ψήφισε ομόφωνα την παραχώρηση του χώρου στο ΝΟΠΠΑΠΠΑ, για να προχωρήσει στη δημιουργία του Πολιτιστικού χώρου-Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του παραπάνω θέματος τέθηκε από την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ευδοκία Ψαρρά το θέμα «Παιδική Βιβλιοθήκη» τονίζοντας ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική για τον τόπο την ύπαρξή της.

Ο πρόεδρος του σώματος, Φώτης Μαυρομάτης εξήγησε ότι ο Οργανισμός που είχε συστήσει την παιδική βιβλιοθήκη στη Γρόττα έχει κλείσει αφήνοντας μάλιστα απλήρωτους ένα σωρό υπαλλήλους. Ο δήμος, όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης κάνει προσπάθειες να του δοθούν δωρεάν τα βιβλία που είχε η βιβλιοθήκη, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

Τέλος σε ότι αφορά τις σχολικές επιτροπές ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός είπε ότι προσωρινά φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο χώρο και σύντομα θα μεταφερθούν σε άλλο κτήριο.

Πηγή: naxosnow.gr
TAGS