Στην ταινία «Μέσα στην ομίχλη» του Σεργκέι Λοζνίτσα, η οποία εξιστορεί το δράμα ενός ρώσου παρτιζάνου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας του Διαγωνιστικού Τμήματος η Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο πλαίσιο του 65ου Φεστιβάλ των Καννών.  Τα επίσημα βραβεία του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών θα απονεμηθούν το βράδυ της Κυριακής.  

Το βραβείο καλύτερης ταινίας της Ομοσπονδίας Κριτικών για την καλύτερη ταινία στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του 65ου Φεστιβάλ των Καννών απονεμήθηκε στην ταινία Ζώα του Άγριου Νότου του Μπεν Ζεϊτλιν, ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας στα παράλληλα τμήματα του φεστιβάλ (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών και Εβδομάδα της Κριτικής) κέρδισε η ταινία Κρατήσου του Ρασίντ Τζαϊντανί, προβλήθηκε στο τμήμα «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών».  

Η ταινία Το κυνήγι του Σουηδού Τόμας Βίντερμπεργκ κέρδισε το Οικουμενικό βραβείο καλύτερης ταινίας που απομένουν Προτεστάντες και Καθολικοί κριτικοί. Ειδική μνεία από την ίδια επιτροπή Κριτικών δόθηκε στην ταινία Ζώα του Άγριου Νότου.  

Τέλος, η κριτική επιτροπή του τμήματος «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών», με πρόεδρο τον Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Κάρλος Ντιέγκες, απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο No του Χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαρίαν, ταινία που καταπιάνεται με το δημοψήφισμα που οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Πινοτσέτ, με τον Γκάελ Γκαρσία Μπερνάλ στο ρόλο ενός ανθρώπου που αγωνίζεται να πείσει τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον Πινοσέτ.

πηγή: tanea.gr