Με οδηγό της τον Όμηρο και «φόντο» το σκηνικό της ιστορίας του Τρωικού πολέμου, η Αμερικανίδα συγγραφέας Madeline Miller έγραψε το βιβλίο της «Το τραγούδι του Αχιλλέα», που κέρδισε τελικά το φετινό βραβείο «Orange»: Ένα από τα σημαντικότερα Βρετανικά λογοτεχνικά βραβεία, που – από το 1996 - διεκδικούν κάθε χρόνο γυναίκες συγγραφείς από όλο τον κόσμο.
Η 33χρονη δασκάλα από τη Βοστόνη, με ειδίκευση στις «κλασσικές σπουδές» δεν επιχείρησε να ξαναγράψει ένα κομμάτι της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδας. Αντίθετα, όπως αναφέρει και σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας του BBC, στο «τραγούδι του Αχιλλέα», η συγγραφέας εμπνεύστηκε από το θέμα της «πολυσυζητημένης» και ξακουστής φιλίας του Πάτροκλου και του Αχιλλέα, για να περιγράψει τελικά, με λυρισμό και ευαισθησία (όπως ομολογούν κάποιοι από αυτούς που διάβασαν το βιβλίο) την ερωτική σχέση των δύο αντρών.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων «Orange», Joanna Trollope δήλωσε στο Τύπο ότι το βιβλίο άξιζε - και με το παραπάνω – τη βράβευση, καθώς «είναι αυθεντικό, γεμάτο πάθος, ένταση και σε εμπνέει». Η ίδια πρόσθεσε: «Ο όμηρος θα ήταν περήφανος για την Miller».

Είναι γεγονός πάντως, πως μετά τη διάκριση της, η νεαρή Madeline μπορεί να είναι και η ίδια περιφανή για τον εαυτό της, αφού εκτός από καλά λόγια κέρδισε 30.000 λίρες, καθώς και το «γνωστό» στους φίλους του θεσμού μπρούτζινο αγαλματίδιο των βραβείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Miller δούλεψε 10 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει το βιβλίο της. Και μπορεί, όπως συμβαίνει συνήθως, οι κριτικές για το έργο της να μην είναι μόνο θετικές, ωστόσο, ο «κόπος» της δεν πήγε τελικά χαμένος. Το «Τραγούδι του Αχιλλέα» εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον «οίκο» Bloomsbury τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ert.gr