Παιδικές φωνές και χαμόγελα πλημμύρισε σήμερα το μεσημέρι το θέατρο Παλλάς στη Βουκουρεστίου, όπου πραγματοποιήθηκε η «Γιορτή παραμυθιού» για ενδέκατη συνεχή χρονιά. Μικροί επίδοξοι παραμυθάδες κατέφθασαν από νωρίς συνοδευόμενοι από τους γονείς τους για να συμμετέχουν στην γιορτή και να παρακολουθήσουν την απονομή των βραβείων Αίσωπος 2012 στους μαθητές που διακρίθηκαν στον 11ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Παραμυθιού που διοργάνωσε το οικογενειακό περιοδικό Kid' s Fun.

 

Δεκαοχτώ χιλιάδες παιδιά από 250 σχολεία συμμετείχαν στον διαγωνισμό, γράφοντας το καθένα το δικό του παραμύθι και απέδειξαν πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η φαντασία τους.

 

Στη γιορτή απονεμήθηκαν 9 Βραβεία Αίσωπος: 3 πρώτα, 3 δεύτερα και 3 τρίτα στα παραμύθια που ξεχώρισαν. Ένα από αυτά μάλιστα, έγινε και θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη, την οποία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα οι μικροί μαθητές στο θέατρο Παλλάς. Πρόκειται για το παραμύθι «Η κλέφτρα των ονείρων», του Γιώργου Μαζάνη, μαθητή της Ε' δημοτικού από τα Χανιά.

 

«Στόχος μας εδώ και 11 χρόνια είναι να δίνουμε στα παιδιά ευκαιρίες και αφορμές να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς οι μεγάλοι είναι να τα στηρίξουμε και αυτά θα μας εκπλήξουν με το αποτέλεσμα», είπε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο εκδότης του περιοδικού Kid's Fun Νίκος Λυμπερόπουλος.

 

«Θέλω να συγχαρώ τα παιδιά γιατί ο διαγωνισμός σημαίνει ευγενής άμιλλα άρα και δημιουργία, χαρά και ανάληψη ατομικής ευθύνης. Και σήμερα περισσότερο από ποτέ μας χρειάζεται ατομική ευθύνη, συμμετοχή, συλλογική δράση και αλληλεγγύη»,ανέφερε η πρώην υπουργός και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαριέττα Γιαννάκου που απένειμε ένα από τα πρώτα βραβεία στην μαθήτρια της Δ' δημοτικού, Λάουρα Βασιλάκη, από την Κέρκυρα.

 

Η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα απένειμε το α' βραβείο στον μαθητή της ΣΤ' δημοτικού Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο και επιδοκίμασε με τη σειρά της «όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, καθώς και τους συντελεστές αυτής της ωραίας πρωτοβουλίας που καλλιεργεί τη φαντασία, την δημιουργία, την άμιλλα, και τις αξίες».

 

«Είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή εποχή να επιστρατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε νέα πράγματα, ιδέες και προτάσεις για μια καλύτερη κοινωνία και ένα καλύτερο κόσμο με ειρήνη, αλληλεγγύη και ισονομία», συμπλήρωσε.

 

Βραβείο απένειμε και ο νεαρός ηθοποιός Χρήστος Σπανός, στον Θεμιστοκλή Κόρακα, μαθητή της Ε΄ Δημοτικού. «Με τα παραμύθια μεγαλώνουμε, με τα παραμύθια μαθαίνουμε το δίκαιο και το άδικο, το καλό και το κακό, με αυτά ονειρευόμαστε και σήμερα τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Γιατί χωρίς όνειρα και συναίσθημα είμαστε ακόμα πιο φτωχοί», είπε απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές.

 

Τον διαγωνισμό υποστηρίζουν γνωστοί συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας, οι οποίοι δίνουν την αρχή μιας ιστορίας στα παιδιά για να γράψουν το παραμύθι τους. Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν οι συγγραφείς Ευγένιος Τριβιζάς, Δημήτρης Βανέλλης και Λίλη Λαμπρέλλη, καθώς και ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY).

 

Η αξιολόγηση των παραμυθιών έγινε από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, από εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και από τους συγγραφείς που πήραν μέρος στον διαγωνισμό.

 

Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Μαίρη Ραζή, αντί της Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία δεν κατάφερε να παραστεί επειδή βρίσκεται για γυρίσματα στην Κύπρο.

Βραβεία απονεμήθηκαν στους μαθητές: Λάουρα Βασιλάκη, Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο, Θεμιστοκλή Κόρακα (Α' βραβείο), Χρύσα Σαχπάζη, Μάγδα Ψαράκη, Παρασκευή Μουχταροπούλου (Β' βραβείο), Άννα Ράλλη, Δέσποινα Φλώτσιου και Wiktoria Grabowska (Γ' βραβείο).

Ο διαγωνισμός διεξήχθη υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του δήμου Αθηναίων, του δήμου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Κύκλου Ελληνικού παιδικού βιβλίου.