Απαραίτητη όσο ποτέ, μοιάζει για πολλούς να είναι, αυτή τη δύσκολη για τον τόπο μας εποχή, η επαφή με την τέχνη. Ωστόσο, εμφανείς δυσκολίες φαίνεται να παρουσιάζουν και τα πρώτα «στιγμιότυπα» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που ξεκινά με αρκετά εμπόδια, μετά τις ακυρώσεις σημαντικών ξένων θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων από το πρόγραμμα της Πειραιώς 260. Στις απουσίες, προστέθηκε και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ΘΟΚ , μετά την απόσυρση της συμμετοχής της παράστασης «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη».
Το Φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι η παράσταση του ΘΟΚ - η οποία είναι βασισμένη στη μορφή της Ηλέκτρας μέσα από το έργο των τριών τραγικών, σε σκηνοθεσία του Ισραηλινού Χανάν Σνιρ- που επρόκειτο να παρουσιαστεί στις 27 και 28 Ιουλίου, δεν πρόκειται να γίνει. Η παρουσία της στην Επίδαυρο ματαιώνεται. Στη θέση της, τις ίδιες ημερομηνίες, θα παρουσιαστεί η παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου «Εκκλησιάζουσες», του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που επρόκειτο να κλείσει τα φετινά Επιδαύρια στις 17 και 18 Αυγούστου.

Το οικονομικό κόστος και η κρίση

Ο πρόεδρος του ΘΟΚ, Δημήτρης Καραγιάννης, ανέφερε ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Αθηνών που διοργανώνει το Φεστιβάλ Επιδαύρου χρηματοδοτούσε την παραγωγή με 160.000 ευρώ, με τα έσοδα να μένουν στο Φεστιβάλ. Λόγω της οικονομικής κατάστασης, το Φεστιβάλ Αθηνών δεν μπορούσε να δώσει αυτά τα χρήματα, ενώ στην πορεία έγινε αναφορά ότι δεν θα υπήρχε καθόλου χρηματοδότηση. Επίσης, ο κ. Καραγιάννης πρόσθεσε: "βλέποντας την οικονομική κατάσταση και στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη ότι φέτος ο προϋπολογισμός του ΘΟΚ ήταν μειωμένος κατά 8%, το σκεφτήκαμε διπλά και τριπλά. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκέφτηκε πως εάν μπορέσει ο Οργανισμός να βρει αυτά τα χρήματα στο μέλλον, τότε ο ΘΟΚ μπορεί να ανεβάσει έτοιμες παραγωγές του στην Αθήνα, για να δείξουμε και στο αθηναϊκό κοινό ότι ο ΘΟΚ δεν είναι μόνο για Επίδαυρο, αλλά κάνει και άλλες παραγωγές, τις οποίες αυτοί δεν βλέπουν". Οι παραστάσεις στην Κύπρο της παραγωγής "Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη" θα γίνουν κανονικά.

Ακυρώσεων συνέχεια

Οι ακυρώσεις δεν σταματάνε σε παραστάσεις που θα έρχονταν από άλλες χώρες αλλά - όπως ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών- συνεχίζονται και με αποσύρσεις ελληνικών παραγωγών. Η πρώτη είναι η παράσταση "Αμόκ" του Δημήτρη Κουρτάκη (θα παρουσιαζόταν στις 17 και 18 Ιουλίου), ενώ η δεύτερη είναι η παράσταση "Καρέκλες" του Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Λασκαρίδη με πρωταγωνιστές τους Όλια Λαζαρίζου και Δημήτρη Καταλειφό. Η παρουσίασή της στο Φεστιβάλ ματαιώνεται και στη θέση της θα παρουσιαστεί το έργο "Όσμωση", επίσης σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Λασκαρίδη. Ας ευχηθούμε - αυτή τη δύσκολη περίοδο- ότι δεν θα συνεχιστούν οι αποσύρσεις-ακυρώσεις, έτσι ώστε Αθήνα και Επίδαυρος να φιλοξενήσουν σημαντικές στιγμές τέχνης, που το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει.

Πηγή: naftemporiki.gr