Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 18η Παγκόσμια Συνάντηση Ολυμπιακών Συλλεκτών με την συμμετοχή 96 συλλεκτών Ολυμπιακών ενθυμημάτων από 16 χώρες, στο πλαίσιο της οποίας λειτούργησε στο Ζάππειο και η Έκθεση Ολυμπιακών Ενθυμημάτων. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α.), πήραν την πρωτοβουλία να καταγράψουν ιστορικά τεκμήρια, καθώς επίσης και δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν εμπνευστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αναβίωσή τους έως και σήμερα, ενισχύοντας έτσι τη διάδοση των Ολυμπιακών ιδεωδών και αναδεικνύοντας τη συμβολή της Ελλάδας στο Ολυμπιακό κίνημα.

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς, είχαν τη χαρά να δουν μικροί και μεγάλοι στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 15-20 Μαΐου 2012 στην Έκθεση με τίτλο: «Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες 1894-2012: Η συμβολή της Ελλάδας στα τεκμήρια».

Επιπλέον, η πρωτοβουλία αυτή της Ε.Ο.Ε και της ΕΘΝ.Ο.Α., αφήνει μια σημαντική και πολύτιμη παρακαταθήκη στη χώρα και στην νεολαία μας, καθώς, στο πλαίσιο της παραπάνω Έκθεσης, δημιουργήθηκε και μια οργανωμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο ως εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό υλικό. Ήδη στην Έκθεση ξεναγήθηκαν, από την Δ/ντρια της ΕΘΝ.Ο.Α. κα Ιλεάνα Κλοκώνη και από την υπεύθυνη της διοργανωτικής επιτροπής της έκθεσης κα Δανάη Συναδινού, μαθητές σχολείων από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπή Φιλοτελισμού, Νομισμάτων και Αναμνηστικών Ολυμπιακών Αγώνων κ. Πέτρος Συναδινός ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ΟΠΑΠ Α.Ε., την Περιφέρεια Αττικής, τον ΟΛΠ, την BMW και την εταιρεία ΕΥΣΗΜΟΝ που με την οικονομική τους ενίσχυση πραγματοποιήθηκε αυτή η μοναδική έκθεση. Ευχαρίστησε επίσης τα ΕΛΤΑ, την εταιρεία BOSS security και τους χορηγούς επικοινωνίας για την υποστήριξή τους στην υλοποίηση και προβολή του έργου, καθώς και όλους τους συλλέκτες και τους φορείς που παραχώρησαν ευγενικά όσα τεκμήρια και ενθυμήματα είχαν στην κατοχή τους ώστε να καταγραφούν για πρώτη φορά και να προβληθούν στο Ζάππειο.

Πολλοί εργάστηκαν σκληρά για να πάρει σάρκα και οστά ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Πολλοί προσέφεραν εθελοντικά τον κόπο και τον χρόνο τους και τους αξίζουν συγχαρητήρια.   

Η Έκθεση, σε μία εβδομάδα, θα ταξιδέψει ως την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον όπου και θα έχει ανοικτές της πόρτες της στο αμερικάνικο κοινό ως και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και σε λίγο καιρό θα γνωρίζουμε και άλλες στάσεις της.